Αποδεκτή από τον ΠΟΥ η σύμβαση για τον έλεγχο του καπνού

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2003 16:40
A- A A+

Μετά από έξι διαπραγματευτικούς γύρους η Σύμβαση πλαίσιο, που αφορά στον έλεγχο του καπνού, έγινε αποδεκτή από τα 171 κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το σχέδιο κειμένου της Σύμβασης θα προωθηθεί προς υιοθέτηση στην 56η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο, στη Γενεύη.

Σε πέντε χρόνια, από την έναρξη της σύμβασης, τα κράτη μέλη θα λάβουν μέτρα για την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού.

Στο κείμενο αναγνωρίζεται πως τα φορολογικά και τιμολογιακά μέτρα αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη μείωση της κατανάλωσης προϊόντων καπνού.

Στο κείμενο ορίζεται ότι τα προϊόντα καπνού πρέπει να φέρουν προειδοποιητικά μηνύματα υγείας, τα οποία να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της βασικής εξωτερικής επιφανείας του πακέτου, ενώ ως ιδανικό ποσοστό κάλυψης αναφέρεται το 50%.

Η Σύμβαση απαγορεύει, επίσης, τη χρήση όρων από την πλευρά της βιομηχανίας, οι οποίοι να υποδηλώνουν πως ένα προϊόν είναι λιγότερο επιβλαβές από άλλα (π.χ. low tar, light, ultra light, mild).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή