Τσεχία: Ορκίστηκε η τεχνοκρατική κυβέρνηση Ρούσνοκ

Μικρές οι πιθανότητες να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 15:54
UPD:16:11
REUTERS/DAVID W CERNY

Μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Γίρι Ρούσνοκ, ορκίστηκε την Τετάρτη ενώπιον του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν (Κ).

A- A A+

Νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Γίρι Ρούσνοκ, ορκίστηκε την Τετάρτη ενώπιον του προέδρου της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, αντικαθιστώντας εκείνη του Πετρ Νέτσας, ο οποίος παραιτήθηκε έπειτα από ένα σκάνδαλο κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς.

Ωστόσο, το νέο σχήμα αντιμετωπίζει τη σχεδόν βέβαιη καταψήφισή του από τα κόμματα της τσεχικής Βουλής.

Ο κ. Ζέμαν επέλεξε τον κ. Ρούσνοκ, πολιτικό του σύμμαχο επί σειρά ετών και υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση της οποίας ηγείτο ο ίδιος πριν από μία δεκαετία, για να ηγηθεί μια μεταβατικής κυβέρνησης η οποία επιδιώκει να οδηγήσει τη χώρα-μέλος της ΕΕ στις εκλογές του 2014 και να συμβάλει ώστε η τσεχική οικονομία να βγει από την ύφεση, στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται για δεύτερη χρονιά.

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, κ. Πρόεδρε, ότι θα κάνουμε τα πάντα για να εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας τα οποία απορρέουν από το Σύνταγμα και για το καλό των πολιτών της χώρας μας», σημείωσε ο κ. Ρούσνοκ κατά την τελετή της ορκωμοσίας της κυβέρνησης.

Εκτιμάται ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, αφού απορρίπτουν την επιλογή του κ. Ζέμαν, επισπεύδοντας πιθανότατα τις εκλογές.

Η επιλογή του κ. Ζέμαν εξόργισε τόσο τα τρία κόμματα της κεντροδεξιάς αποχωρήσασας κυβερνητικής συμμαχίας, όσο και την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί τον διορισμό του κ. Ρούσνοκ μια προσπάθεια του προέδρου να συγκεντρώσει στα δικά του χέρια την εξουσία.

Η 15μελής νέα κυβέρνηση μοιάζει απίθανο να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια διαδικασία η οποία είναι υποχρεωτικό να διεξαχθεί μέσα σε 30 ημέρες. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, ο κ. Ζέμαν πρέπει να ορίσει νέο πρωθυπουργό, αλλά δεν υφίσταται χρονικό όριο, γεγονός το οποίο ωθεί αναλυτές να προβλέπουν ότι ο πρόεδρος θα αφήσει την κυβέρνηση του κ. Ρούσνοκ να ασκεί καθήκοντα για μήνες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή