Κρυφοκοιτάζοντας τους «Απέναντι» στο 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου

Απόψε στις 9, στο Μοναστηράκι
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 14:44
UPD:16:00

Η ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου, «Οι απέναντι», προβάλλεται στην Πλατεία Αβησσυνίας, στο Μοναστηράκι, σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 10 Ιουλίου), στις 9.

A- A A+

Οι σπουδαίες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου ζωντανεύουν και πάλι στο 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και πάντα με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αυτήν τη φορά, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον ελληνικό κινηματογράφο, σειρά έχει η ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου, «Οι απέναντι», η οποία προβάλλεται στην Πλατεία Αβησσυνίας, στο Μοναστηράκι, σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 10 Ιουλίου), στις 9.

Τηλεσκοπική παρακολούθηση εξ’ επαφής

Η ταινία είναι βασισμένη σε μια διήγηση του Γιώργου Κούνδουρου και το πρωταγωνιστικό ζεύγος ενσαρκώνουν η Μπέτυ Λιβανού και ο Άρης Ρέτσος (στην πρώτη κινηματογραφική του εμφάνιση).

Στην ταινία που προβλήθηκε το 1981 και ήρθε 12η ανάμεσα σε 46 ταινίες, κόβοντας 116.277 εισιτήρια, ένας μονόχνοτος νεαρός, που περνά όλη του την ημέρα κλεισμένος στο σκοτεινό του δωμάτιο, παρατηρώντας με ένα τηλεσκόπιο τους ανθρώπους των γύρω πολυκατοικιών, συγκεντρώνει το ηδονοβλεπτικό του ενδιαφέρον σε μια παντρεμένη γυναίκα.
Με φόντο τη -«δυτικόπληκτη» και πνιγμένη στα επικοινωνιακά αδιέξοδα- αθηναϊκή πραγματικότητα της δεκαετίας του '80, ανάμεσα τους, θα αρχίσει να αναπτύσσεται μια περίεργη σχέση τηλεφωνικής επικοινωνίας και ανταλλαγής βλεμμάτων, έως τη στιγμή που η γυναίκα αποφασίζει να κάνει το δραστικό βήμα και από αντικείμενο θέασης, να γίνει υποκείμενο δράσης και να εισβάλει μέσα στον χώρο του παρατηρητή της.

Ευαίσθητοι καμικάζι με σωστό ένστικτο
Η ταινία είναι βασισμένη σε μια διήγηση του Γιώργου Κούνδουρου και το πρωταγωνιστικό ζεύγος ενσαρκώνουν η Μπέτυ Λιβανού και ο Άρης Ρέτσος (στην πρώτη κινηματογραφική του εμφάνιση). Μάλιστα, όπως δήλωνε τότε ο  Γιώργος Πανουσόπουλος για το δημιούργημα του: «Ήταν ένα ανέκδοτο, μια αφήγηση που κράταγε δύο λεπτά. Κάποιος έπαιρνε μάτι στο απέναντι διαμέρισμα, όπου έμεναν μάνα και κόρη, και όλοι νόμιζαν ότι τον ενδιαφέρει η κόρη. Όμως, εκείνος το έκανε για τη μάνα. Η επιτυχία της ταινίας οφειλόταν στις μηχανές που υπήρχαν σε αυτήν (ήταν μόδα τότε οι καμικάζι) και στον πρωτοεμφανιζόμενο Άρη Ρέτσο. Ποτέ άλλοτε, δεν είδα σειρές από μοτοσικλέτες έξω από το Αττικόν.  Ωστόσο, οι πιο αυθεντικοί από αυτούς τους καμικάζι, όταν τους ρώταγα πώς σας φάνηκε η ταινία, μου έλεγαν: "Μέχρι τη μέση μάπα. Μετά στρώνει". Και όμως, το πρώτο μέρος ήταν αυτό με τις μοτοσικλέτες και τη δράση. Το δεύτερο ήταν το ερωτικό, το τρυφερό. Αντίθετα, στα "καλά παιδιά" άρεσε το πρώτο μέρος.  Αυτοί, που λέγαμε ότι δεν ξέρουν, είχαν το πιο σωστό ένστικτο».

Συντελεστές
Σενάριο: Γιώργος Πανουσόπουλος - Φίλιππος Δρακονταειδής -  Πέτρος Τατσόπουλος, σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος, μουσική: Σταύρος Λογαρίδης. Παίζουν: Μπέτυ Λιβανού, Άρης Ρέτσος, Ντόρα Βολανάκη, Δημήτρης Πουλικάκος, Λάζαρος Ανδρέου, Έρρικα Μπρόγερ, Σοφία Αλιμπέρτη, Κωνσταντίνος Τζούμας, Θέμης Μάνεσης, Νανούκα Μαυρέλη, Ανδρέας Βάιος, Νίκος Γαρουφάλλου, Σπύρος Μπιμπίλας, Ράνια Φωτίου, Νίκος Ζιάγκος, Σούλα Καραγιώργη, Μαίη Σεβαστοπούλου, Ζωή Βουδούρη, Ντίνα Γιαννακού, Νίκος Σταυρόπουλος, Γιώργος Σίσκος. Διάρκεια: 106 λεπτά.

Γιώργος Κουλουβάρης
[email protected]


 

Προτεινόμενα για εσάς