Κολομβία: Νόμιμο το κόμμα - προμετωπίδα των ανταρτών των FARC

Ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 13:28
UPD:14:56
REUTERS/ENRIQUE DE LA OSA

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Κολομβίας, των κολομβιανών ανταρτών των FARC και νορβηγός μεσολαβητής, από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αβάνα (φωτ. αρχείου)

A- A A+

Νόμιμο είναι και πάλι το πολιτικό κόμμα – προμετωπίδα των ανταρτών των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας – Στρατός του Λαού (FARC-EP), γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δύναται να παρουσιάσει υποψηφίους στις εκλογές του 2014.

Ιδρυθείσα το 1985, η «Πατριωτική Ένωση» είχε απαγορευθεί μετά τις εκλογές του 2002, στις οποίες δεν είχε καταφέρει να παρουσιάσει συνδυασμούς στις βουλευτικές εκλογές, ενώ δεν πρότεινε και υποψήφιο στις κάλπες για το νέο πρόεδρο της χώρας.

Ωστόσο, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Κολομβίας αποφάνθηκε ότι το κόμμα είχε βρεθεί στο στόχαστρο κρατικά χρηματοδοτούμενων και ενισχυόμενων «αποσπασμάτων θανάτου» και αποφάσισε να του αποδώσει εκ νέου θεσμική αναγνώριση.

Η εξέλιξη έρχεται ενώ συνεχίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών για τον τερματισμό μίας σύγκρουσης η οποία διαρκεί από το 1964.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στην Κούβα και μέρος των συζητήσεων αφορά την μελλοντική πολιτική εκπροσώπηση της πολιτικής παράταξης την οποία εκφράζουν οι αντάρτες.

Περίπου 3.000 μέλη της Πατριωτικής Ένωσης, μεταξύ αυτών και πολλοί πρώην προεδρικοί της υποψήφιοι είχαν πέσει θύματα δολοφονίας από ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς και διακινητές ναρκωτικών με τη συνέργεια της κυβέρνησης.

Τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κολομβία στην εμφύλια διαμάχη των τελευταίων 50 ετών, ενώ τρία εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάστηκαν σε μετακινήσεις λόγω των μαχών, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Υπολογίζεται ότι οι FARC διαθέτουν περίπου 8.000 μαχητές, ενώ το 2001 διέθεταν περίπου τους διπλάσιους. Από το 2012, οι αντάρτες έχουν αποκηρύξει τις απαγωγές για λύτρα, πρακτική την οποία εφάρμοζαν επί πολλά έτη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή