Ένωση Εργατολόγων: «Όχι» στην κατάργηση του θεσμού της προσωρινής διαταγής

Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 20:10
UPD:22:19
A- A A+

Έντονα αντιδρούν τα μέλη της Ένωσης Εργατολόγων στο ενδεχόμενο κατάργησης των ασφαλιστικών μέτρων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ένωση, αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είχε ταχθεί με δηλώσεις του υπέρ του θεσμού της προσωρινής διαταγής, διέρρευσε σχέδιο του Υπουργείου σύμφωνα με το οποίο τον καταργεί.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν:

«Αποκαλύπτεται το αληθές σχέδιο της κυβέρνησης, επ' ευκαιρία της ρύθμισης του ζητήματος των συμβασιούχων –εν κρυπτώ και παραβύστω– να δώσει το τελειωτικό κτύπημα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα: Μετά την κατάργηση, στην ουσία, των ασφαλιστικών μέτρων, κανείς εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα δεν θα μπορεί να τύχει πλέον αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας έναντι αυθαιρέτων και παρανόμων ενεργειών του εργοδότη του. Όποια δικαιώματα έχει, θα αποτελούν κενό χαρτί, αφού ο εργαζόμενος θα παραπέμπεται στις καλένδες ενός μακροχρόνιου, πολυδάπανου και αβέβαιου δικαστικού αγώνα. Ποιος εργαζόμενος μπορεί να περιμένει τρία έως πέντε χρόνια για να βρει το δίκιο του;

»Κανείς δεν έφερε αντίρρηση στην επίσπευση των δικών (αν και οι σχετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι πρόχειρες και δεν εξασφαλίζουν την διεξαγωγή δίκαιης δίκης). Αντιθέτως, η Ένωσή μας πρωτοστάτησε στο να υιοθετηθούν με τον Ν. 4055/2011 μέτρα για την επιτάχυνση των εργατικών διαφορών. Όμως η κατάργηση –στην ουσία– των ασφαλιστικών μέτρων είναι ένα άλλης τάξεως ζήτημα: Το άρθρο 732 Α ΚΠολΔ είχε ψηφισθεί στις αρχές του χρόνου ομόφωνα από την παρούσα Βουλή. Την σχετική εισηγητική έκθεση υπέγραφε τότε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας! Αναρωτιέται κανείς τι άλλαξε από τότε; Ας ελπίσουμε ότι, εκτός από την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης, δεν θα αυτοαναιρεθούν και οι βουλευτές μας, παίρνοντας πίσω την νωπή ακόμη ψήφο τους, για να εξυπηρετήσουν τα πανίσχυρα ιδιωτικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το σχέδιο νόμου αυτό».

Όπως υποστηρίζει η Ένωση, η επίμαχη τροπολογία προβλέπει ότι η συζήτηση της προσωρινής διαταγής θα προσδιορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο ημερών από την κατάθεση της αίτησης, και αν γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής τότε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα προσδιορίζεται για συζήτηση μέσα σε ένα μήνα. Σε περίπτωση αναβολής της συζήτησης για οποιονδήποτε λόγο παύει αυτοδίκαια η ισχύς της προσωρινής διαταγής, ενώ αν η συζήτηση της αίτησης ματαιωθεί δεν επιτρέπεται η χορήγηση νέας προσωρινής διαταγής. Ακόμη, προβλέπεται, σύμφωνα πάντα με την Ένωση, ότι αν η προσωρινή διαταγή παραταθεί ή χορηγηθεί κατά τη συζήτηση της αίτησης, η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει δημοσιευθεί μέσα σε 20 μέρες από την ημέρα συζήτησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ένωση, ως προς τις δικαστικές διαφορές που αφορούν άκυρη απόλυση εργαζομένου που απασχολείτο με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και η απασχόλησή του έχει διαταχθεί ως ασφαλιστικό μέτρο, η αναβολή της συζήτησης της αγωγής επιτρέπεται μόνο μια φορά και μόνο αν συντρέχει περίπτωση ανώτερης βίας. Σε περίπτωση που δοθεί αναβολή η νέα δικάσιμος που θα οριστεί πρέπει να είναι μέσα σε 40 μέρες, διαφορετικά αυτοδίκαια αίρεται το ασφαλιστικό μέτρο που έχει διαταχθεί, ενώ εάν η συζήτηση της αγωγής ματαιωθεί, αυτοδίκαια αίρεται το ασφαλιστικό μέτρο που έχει διαταχθεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή