Ρωσία: Δολοφονία αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου στο Νταγκεστάν

Είχε στοχοποιηθεί παλαιότερα ως «συμπαθών το ισλαμιστικό αντάρτικο»
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 17:09
A- A A+

Δολοφονήθηκε, την Τρίτη, στην ρωσική επαρχία του Νταγκεστάν στο Βόρειο Καύκασο ο δημοσιογράφος Αχμεντναμπί Αχμεντναμπίγιεφ, ο οποίος είχε ασχοληθεί εκτεταμένα με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ρωσικές αρχές, όπως επιβεβαιώνουν τόσο οι αρχές ασφαλείας όσο και συνάδελφοί του, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ο Αχμεντναμπίγιεφ, ο οποίος είχε δεχθεί πολλάκις απειλές για τη ζωή του και είχε επιβιώσει απόπειρας δολοφονίας τον περασμένο Ιανουάριο, έχασε τη ζωή του από πυρά πυροβόλου όπλου, μέσα στο αυτοκίνητό του, σε μικρή απόσταση από την οικία του στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Νταγκεστάν, Μαχατσκαλά.

Πρόκειται για τον 17ο δημοσιογράφο ο οποίος δολοφονείται ή πεθαίνει υπό περίεργες συνθήκες στο Νταγκεστάν από το 1993, σύμφωνα με τον ιστότοπο Caucasian Knot για τον οποίο εργαζόταν ο Αχμεντναμπίγιεφ σαν ανταποκριτής τα τελευταία επτά χρόνια. Ο δολοφονηθείς εργαζόταν επίσης και για την εβδομαδιαία εφημερίδα Novoye Delo.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για στοχευμένη δολοφονία», δήλωσε ο Γκριγκόρι Σβεντόφ, συντάκτης του Caucasian Knot, συμπληρώνοντας ότι η δολοφονία Αχμεντναμπίγιεφ έγινε στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου είχε διεξαχθεί και η απόπειρα εναντίον του τον Ιανουάριο.

Ακτιβιστές και συνάδελφοι του άτυχου δημοσιογράφου σημειώνουν ότι ο τελευταίος καταπιανόταν ιδιαίτερα με απαγωγές ή με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες διέπρατταν οι ρωσικές αρχές στο όνομα της καταπολέμησης του ισλαμιστικού κινδύνου στην περιοχή.

Το Νταγκεστάν, περιοχή με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια μια ισλαμιστική εξέγερση.

Το 2009, το όνομα του Αχμεντναμπί Αχμεντναμπίγιεφ βρισκόταν σε έναν κατάλογο ο οποίος είχε μοιραστεί ανώνυμα και μαζικά στην Μαχατσκαλά, με ονόματα δικηγόρων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών, οι οποίοι, όπως αναφερόταν στα φυλλάδια, «θα στοχεύονταν σε εκδίκηση για το θάνατο μελών των σωμάτων ασφαλείας ή πολιτών».

Οι ανώνυμοι συντάκτες του καταλόγου άφηναν να εννοηθεί ότι υποπτεύονταν όσους βρίσκονταν στον κατάλογο για συμπάθεια προς το ισλαμιστικό αντάρτικό.

Ο Γκατζιμπουράντ Καμάλοφ, δημοσιογράφος ο οποίος επίσης βρισκόταν στη λίστα και εργαζόταν για την εφημερίδα Chernovik, η οποία αναφερόταν συχνά σε αστυνομικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε δολοφονηθεί το Δεκέμβριο του 2011.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή