Πακιστάν: Είχαν σταματήσει τον Μπιν Λάντεν για υπερβολική ταχύτητα

Συστηματική αμέλεια και ανικανότητα στον εντοπισμό του αποδίδεται στις πακιστανικές αρχές
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 16:44
UPD:17:01
EPA/COURTESY CNN 'S NEWS MAGAZINE

Ο αρχηγός του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα φέρεται να έφτασε στο Πακιστάν την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2002, διαμένοντας μεταξύ άλλων σε περιοχές του Νότιου Ουαζιριστάν, του Μπατζαούρ, της Πεσαβάρ, του Σουάτ και του Χαριπούρ πριν να καταλύσει στο Αμποταμπάντ το 2005.

A- A A+

Ανικανότητα σε συνδυασμό με συστηματική αμέλεια καταλογίζει στις αρχές του Πακιστάν έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής του πακιστανικού κοινοβουλίου, σε σχέση με την επί δεκαετία αδυναμία εντοπισμού και σύλληψης του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο έδαφος της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι περιστατικό κατά το οποίο το όχημα του ηγέτη της Αλ Κάιντα είχε ακινητοποιηθεί λόγω υπέρβασης του ορίου ταχύτητας το 2002 ή 2003, ωστόσο οι αρχές δεν κατέστη δυνατό να τον αναγνωρίσουν.

Την έκθεση έφερε στο φως το δίκτυο Al Jazeera και σε αυτήν η εξουδετέρωση του Μπιν Λάντεν από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις το Μάιο του 2011 στο βορειοδυτικό Πακιστάν χαρακτηρίζεται «εγκληματική δολοφονική πράξη» με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ανενόχλητος κυκλοφορούσε στο Πακιστάν ο Μπιν Λάντεν

Σε ανικανότητα και αμέλεια των πακιστανικών αρχών οφείλεται η αποτυχία εντοπισμού του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Στην έκθεση αποκαλύπτονται επίσης πληροφορίες για την καθημερινή ζωή του σαουδάραβα τρομοκράτη, μετά τη διαφυγή του από το Αφγανιστάν το 2001.

Στα έγγραφα τα οποία διέρρευσαν, η κυβέρνηση και ο στρατός του Πακιστάν δέχονται σφοδρή κριτική ως «ένοχοι συστηματικής αμέλειας και ανικανότητας» από την «επιτροπή Αμποταμπάντ».

Η επιτροπή σημειώνει επίσης ότι, μολονότι δεν αποκαλύπτονται στοιχεία συνενοχής τμήματος του πακιστανικού κρατικού μηχανισμού με την Αλ Κάιντα, «η πιθανότητα κάποιου βαθμού ένοχης σιωπής δε μπορεί να αποκλειστεί».

Η δολοφονία Λάντεν από Αμερικανούς σε πακιστανικό έδαφος χαρακτηρίζεται «πράξη πολέμου» και η μεγαλύτερη ταπείνωση για το Πακιστάν από την απόσχιση του Μπαγκλαντές το 1971.

Η εντολή σε πακιστανικά μαχητικά να καταρρίψουν τα αμερικανικά ελικόπτερα δόθηκε, σύμφωνα με την έκθεση, πολύ αργά.

REUTERS

Καπέλο καουμπόι καιόρια ταχύτητας

Ο αρχηγός του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα φέρεται να έφτασε στο Πακιστάν την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2002, διαμένοντας μεταξύ άλλων σε περιοχές του Νότιου Ουαζιριστάν, του Μπατζαούρ, της Πεσαβάρ, του Σουάτ και του Χαριπούρ πριν να καταλύσει στο Αμποταμπάντ το 2005.

Η σύζυγος ενός εκ των συνεργατών του Μπιν Λάντεν, Μαριάμ, φέρεται να δηλώνει ότι το όχημα του ηγέτη της Αλ Κάιντα είχε ελεγχθεί για υπερβολική ταχύτητα την άνοιξη του 2002 ή του 2003, ωστόσο ο αστυνομικός ο οποίος πραγματοποίησε τον έλεγχο δεν κατάφερε να τον αναγνωρίσει.

Η συμπεριφορά του Σαουδάραβα και του κύκλου του, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν πολύ προσεκτική και φειδωλή, με χαμηλό προφίλ και με ελάχιστη έως καθόλου έκθεση σε δημόσια θέα.

Σε μαρτυρίες τους, οι χήρες του σημειώνουν ότι εντός του συγκροτήματος στο οποίο διέμενε φορούσε συνεχώς ένα καπέλο αμερικάνου καουμπόι ώστε να αποφύγει τον ηλεκτρονικό του εντοπισμό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή