Ένοχο κήρυξε την Τρίτη το Κακουργιοδικείο Λάρνακας τον πρώην υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Κώστα Παπακώστα, για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου εξ’ αμελείας στην υπόθεση της γιγαντιαίας έκρηξης στο Μαρί τον Ιούλιο του 2011, η οποία είχε αποτελέσει κομβικής σημασίας πλήγμα στην κυπριακή οικονομία.
Για την κατηγορία της πρόκλησης θανάτου, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς, κρίθηκαν επίσης ένοχοι ο πρώην διευθυντής και ο πρώην βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου και Χαράλαμπος Χαραλάμπους αντίστοιχα, και ο τότε διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), Ανδρέας Λοϊζίδης.
Και οι τέσσερις κρίθηκαν άμεσα προφυλακιστέοι, τουλάχιστον μέχρι τις 24 Ιουλίου, οπότε και θα παρουσιαστούν εκ νέου στο δικαστήριο για να ζητήσουν, εάν το επιθυμούν, μέσω των συνηγόρων τους, μετριασμό της ποινής τους.
Αντίδραση συγγενών απο την απόφαση του Κακουργιοδικείου για το Μαρί
Τα δεκατρία θύματα της έκρηξης ήταν στελέχη και κληρωτοί της Εθνικής Φρουράς, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ.
Η έκρηξη είχε σημειωθεί στην ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, σε μεγάλο φορτίο -98 κοντέινερ- με πυρίτιδα.
Τα κοντέινερ μετέφερε το 2009 το ρωσικό πλοίο Monchegorsk, υπό κυπριακή σημαία, από το Ιράν στη Συρία, και κατασχέθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση, λόγω του εμπάργκο εναντίον της Δαμασκού.
Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του αναφέρει ότι από την μαρτυρία που κατατέθηκε ενώπιον του προκύπτει ότι ο Μάρκος Κυπριανού δεν είχε τον έλεγχο του φορτίου και ότι απλά διαχειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος.
Σύμφωνα με την απόφαση, τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κ. Παπακώστας, ενώ ο Μ. Κυπριανού δεν ενεργούσε αυτοβούλως, αλλά ακολουθούσε την πολιτική του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην απόφαση αναφέρεται, επίσης, ότι τα θύματα, πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας και αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Παπαδόπουλος Ανδρέας, είχαν αντίληψη του «κινδύνου θανάτου», αλλά έμειναν εκεί και δεν διέταξαν εκκένωση της βάσης εξαιτίας των παραλείψεων των κατηγορουμένων Α. Νικολάου, Χ. Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδη.
Ο τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού δεν είχε καμία σχέση και καμία αρμοδιότητα με την υπόθεση, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου.
Το Κακουργιοδικείο αναφέρει, επίσης, ότι δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση για καταστροφή του φορτίου χωρίς την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πολλοί είναι οι συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί οι οποίοι βρίσκονται ακόμη έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αγανακτισμένοι και εξαγριωμένοι -μετά την απόφαση- συγγενείς των θυμάτων του Μαρί φώναζαν «Δολοφόνοι – Δολοφόνοι».