Παγκόσμιο Βαρόμετρο: Αύξηση της διαφθοράς «βλέπουν» οι πολίτες

Την τελευταία διετία
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 09:47
UPD:12:17
Shutterstock

Το «Παγκόσμιο Βαρόμετρο για τη Διαφθορά» πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα της παγκόσμιας κοινής γνώμης που πραγματοποιείται από την μη κυβερνητική οργάνωση Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια). Η έρευνα έγινε σε δείγμα 114.000 ανθρώπων σε 107 χώρες.

A- A A+

Αύξηση της διαφθοράς στη χώρα τους τα τελευταία δύο χρόνια «βλέπει» η πλειονότητα των πολιτών παγκοσμίως, σύμφωνα με το «Παγκόσμιο Βαρόμετρο για τη Διαφθορά» για το 2013.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται οι περισσότερο διεφθαρμένοι θεσμοί, με 3,8 μονάδες στην κλίμακα του 5, όπου 1 μονάδα σημαίνει «καθόλου διεφθαρμένος» και 5 σημαίνει «εξαιρετικά διεφθαρμένος».

Μόνο το 23% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποτελεσματικές, ποσοστό χαμηλότερο κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2008.

Ο δεύτερος περισσότερο διεφθαρμένος φορέας σε παγκόσμια κλίμακα θεωρείται η αστυνομία, με 3,7 μονάδες στην κλίμακα του 5, ενώ ακολουθούν οι δημόσιοι λειτουργοί, το κοινοβούλιο και η δικαστική εξουσία που ισοβαθμούν με 3,6 μονάδες διαφθοράς.

Τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στην ένατη θέση της διαφθοράς με 3,1. Ειδικά όμως στη Βρετανία και την Αυστραλία θεωρούνται οι περισσότερο διεφθαρμένοι θεσμοί. Ιδιαίτερα στη Βρετανία, το 69% θεωρεί τα μέσα ενημέρωσης τον πιο διεφθαρμένο θεσμό (αύξηση κατά 39% σε σχέση με τρία χρόνια πριν).

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Η έκθεση για την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Βαρόμετρο για τη Διαφθορά 2013

Η έκθεση για την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Βαρόμετρο για τη Διαφθορά 2013

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, ο τομέας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και ο τομέας των υπηρεσιών υγείας λαμβάνει 3,3 μονάδες διαφθοράς, ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα έπεται με 3,2 μονάδες.

Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στη δέκατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των θεσμών ως προς τον βαθμό διαφθοράς και έπονται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στην 11η θέση με 2,7 και οι θρησκευτικοί θεσμοί, με 2,6 μονάδες διαφθοράς.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι, αν και οι θρησκευτικοί θεσμοί καταλαμβάνουν την 12η θέση σε παγκόσμια κλίμακα, ως οι λιγότερο διεφθαρμένοι, σε ορισμένες χώρες θεωρούνται «εξαιρετικά διεφθαρμένοι», ειδικότερα στο Ισραήλ, την Ιαπωνία, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, όπου βαθμολογούνται με περισσότερες από 4 μονάδες διαφθοράς.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα της παγκόσμιας κοινής γνώμης που πραγματοποιείται από την μη κυβερνητική οργάνωση Transparency International (Διεθνής Διαφάνεια). Η έρευνα έγινε σε δείγμα 114.000 ανθρώπων σε 107 χώρες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή