Έντονες αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ.
«Πρόθεση μου ήταν η αναμόρφωση της δημόσιας τηλεόρασης να γίνει με τη συμβολή των εργαζομένων» υπογράμμισε ο αρμόδιος υφυπουργός, Παντελής Καψής, απορρίπτοντας παράλληλα κατηγορηματικά τις επικρίσεις ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετίζεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και τονίζοντας ότι η χρονική συγκυρία επιτρέπει πλέον να κοπεί ο ομφάλιος λώρος ΕΡΤ- κυβέρνησης.
Ο κ. Καψής, ο οποίος είχε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τη Σοφία Σακοράφα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου από το ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για παρεξηγήσεις που έχουν δημιουργηθεί, διευκρινίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν σχετίζεται με τις ψηφιακές συχνότητες.
«Η ΕΡΤ είναι πάροχος ψηφιακού δικτύου εξ ορισμού. Δεν έχει σχέση με άδειες καναλιών, που είναι μια παρατεταμένη ανομία επί 20ετία. Ευχής έργον είναι να μπει μια τάξη και στην ιδιωτική τηλεόραση για να ευδοκιμήσει και η δημόσια τηλεόραση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καψής.
Την έντονη αντίδραση του κ. Καψή προκάλεσε η αναφορά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σοφίας Σακοράφα, ότι μέχρι πρότινος ήταν «υπάλληλος του κ. Ψυχάρη και διορισμένος δοτός υπουργός».
«Και στο κόμμα σας υπάρχουν βουλευτές που υπηρέτησαν σε διευθυντικές σχέσεις στο ΔΟΛ, αλλά για εκείνους δεν έχετε πρόβλημα. Επικρίνετε με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Αυτές είναι φασιστικές νοοτροπίες που θα τις περίμενα από τον κ. Κασιδιάρη και όχι από την Αριστερά» απάντησε ο κ. Καψής.
Ταυτόχρονα τόνισε ότι ποτέ δεν δούλεψε ως δημοσιογράφος στο Δημόσιο γιατί ήθελε να έχει την ανεξαρτησία του, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν πήρα ούτε μια δραχμή από το Δημόσιο και δεν ντρέπομαι ούτε για μια στιγμή για τη δημοσιογραφική μου πορεία».
Στο σημείο αυτό παρενέβη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έζησα τη χούντα των συνταγματαρχών, αλλά δεν πίστευα πως θα ζήσω τέτοιες εποχές δικτατορικής εμπνεύσεως που ρίχνουν μαύρο στις ζωές των πολιτών. Υπογράψατε για 2.000 απολύσεις, δεν είχατε πού να τις βρείτε, και με την ανευθυνότητα που σας διακατέχει, αποφασίσατε να κλείσετε την ΕΡΤ».
«Θα ήθελα με βάση την οικογενειακή σας παράδοση να μη συγκρίνετε εκείνες τις εποχές με το σήμερα… Έχω συνεργασθεί με τον πατέρα σας και με αυτά που λέτε, οι αγώνες κατά της χούντας που δώσαμε ευτελίζονται» της απάντησε ο κ. Καψής.
Κόντρα σημειώθηκε και νωρίτερα, ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Γενικότερα, ο κ. Σταμάτης, ο οποίος εισηγείται το νομοσχέδιο, δήλωσε ανοικτός σε προτάσεις για αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ, αλλά όχι στην κατεύθυνση ανατροπής του, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ) διαφώνησαν με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που στηρίζεται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Σταμάτης επεσήμανε ότι «το νομοσχέδιο αυτό θα καθορίσει το είδος και την ποιότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα» και ότι «οι μεγάλες συμπτώσεις επήλθαν. Ήταν ατυχία που όταν αυτό ήρθε, χτυπήθηκε άγρια. Οι συνθήκες όμως ωρίμασαν».
Σχολιάζοντας την κριτική που έγινε παρατήρησε ότι δεν άκουσε κριτική επί του νομοσχεδίου και αναρωτήθηκε αν η έλλειψη κριτικής σε αυτό συνιστά αποδοχή του. Διευκρίνισε ακόμη ότι το σήμα στην εικόνα της τηλεόρασης δεν θα γράφει «ΝΕΡΙΤ».
«Η κυβέρνηση είχε δύο επιλογές: η μία είναι να επιβάλλει το νόμο και την απόφαση των δικαστηρίων. Αν θέλετε εσείς εκεί να έχετε ηρωικές σκηνές δεν θα τις έχετε», είπε ο Υπουργός απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Το ότι δεν έχει φύγει το μαύρο δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης» είπε και πρόσθεσε «θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια μίας ήπιας λύσης».
«Τι εννοείτε; Μετά θα περάσετε στα περιθώρια της άγριας λύσης;», ρώτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Αν δεν καταλαβαίνετε δεν φταίω εγώ», απάντησε ο Δ. Σταμάτης.
«Πείτε μας τι σημαίνει περιθώρια ήπιας λύσης», επέμεινε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Υπουργός επέμεινε: «Δεν θα καταλάβετε».
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ