Ισπανία: Νέες αποκαλύψεις του έγκλειστου πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος

Ομιλεί για μίζες δεκεαετίων προς το κόμμα από κατασκευαστές
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2013 19:46
UPD:20:08
REUTERS/SUSANA VERA

Ο Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος έχει προφυλακιστεί, βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου διαφθοράς το οποίο κλυδωνίζει την κυβέρνηση (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας διευρύνθηκε περαιτέρω τη Δευτέρα, με τους συνηγόρους του πρώην ταμία του κόμματος, Λουίς Μπάρθενας, να ανακοινώνουν ότι πλέον δεν θα συνεχίσουν την υπεράσπισή του.

Ο κ. Μπάρθενας, ο οποίος έχει προφυλακιστεί χωρίς την δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισής του υπό όρους με την καταβολή χρηματικής εγγύησης, καθώς θεωρείται ύποπτος φυγής από την 27η Ιουνίου, βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου διαφθοράς το οποίο κλυδωνίζει την κυβέρνηση.

Οι συνήγοροί του επικαλέστηκαν «επαγγελματικές διαφωνίες» για την απόφασή τους, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Η ανακοίνωσή τους ακολουθεί ωστόσο την δημοσίευση μιας συνέντευξης που είχε παραχωρήσει ο κ. Μπάρθενας και δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας El Mundo, στην οποία ισχυρίστηκε πως το Λαϊκό Κόμμα εξασφάλιζε χρηματοδοτήσεις από μίζες τις οποίες του έδιναν επιχειρήσεις του τομέα των κατασκευών επί δύο δεκαετίες.

Χρήματα κατέληγαν επίσης σε ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, είπε ο κ. Μπάρθενας, ο οποίος χειριζόταν τα οικονομικά του κεντροδεξιού κόμματος από το 1991 ως το 2009. Έως την Κυριακή, ο κ. Μπάρθενας διέψευδε ότι ήταν αυθεντικά τα έγγραφα που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα El País τον Ιανουάριο, στα οποία περιέχονται λεπτομέρειες για μίζες ύψους 7 εκατομυυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στους αποδέκτες της παράνομης χρηματοδότησης φέρονται να ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι και η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος, Ντολόρες Δε Κοσπέδαλ. Στην συνέντευξή του, ο πρώην ταμίας ενέπλεξε ακόμη περισσότερο την κ. Κοσπέδαλ, λέγοντας ότι το Λαϊκό Κόμμα είχε λάβει δωροδοκία 200.000 ευρώ στην περιφέρεια όπου εκείνη ήταν επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού.

Η κ. Κοσπέδαλ διέψευσε «κατηγορηματικά» το δημοσίευμα και όλα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μπάρθενας. Ο κ. Ραχόι και άλλα ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος έχουν επίσης διαψεύσει ότι λάμβαναν πληρωμές παράνομα.

Ο δικαστής ο οποίος προΐσταται της έρευνας πιστεύει ότι ο κ. Μπάρθενας έχει αποταμιεύσει 48 εκατ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Ο κ. Ραχόι το τελευταίο διάστημα σιωπά σχετικά με το σκάνδαλο, που πλήττει την κυβέρνησή του την ώρα που η τελευταία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια συνεχιζόμενη βαθιά οικονομική κρίση και με την ανεργία να έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

Το Λαϊκό Κόμμα εκτιμά ότι ο κ. Μπάρθενας επιδιώκει εκδίκηση διότι το κόμμα δεν τον προστάτευσε από την δικαστική δίωξη.

Το 92% των ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος θεωρούν ότι το ίδιο φέρει την ευθύνη για το σκάνδαλο Μπάρθενας, σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία δημοσίευσε η El País. Ωστόσο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το σκάνδαλο. Και το ίδιο, άλλωστε, έχει εμπλακεί σε μια υπόθεση διαφθοράς, η οποία αφορά εικονικές συντάξεις στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή