Κόστος 3,5 δισ. για τις ασφαλιστικές από τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Swiss Re
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2013 15:36
UPD:16:11
Reuters/THOMAS PETER
A- A A+

Ποσό ύψους 3,5 δισ. ευρώ αναμένεται να στοιχίσουν στις ασφαλιστικές εταιρείες οι πλημμύρες που έπληξαν την κεντρική Ευρώπη τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Swiss Re, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας αντασφαλίσεων στον κόσμο.

Η πρόβλεψη της Swiss Re κάνει λόγο για ένα ποσό πολύ μικρότερο από εκείνο στο οποίο είχε αναφερθεί η AIR Worldwide, η οποία μελετά τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών σε διεθνές επίπεδο. Αυτή προέβλεπε ότι οι απαιτήσεις έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών λόγω των ζημιών από τις πλημμύρες θα ανέρχονταν σε έως και 8 δισ. ευρώ μόνο στη Γερμανία.

Η πολύ χαμηλότερη πρόβλεψη που έκανε η Swiss Re ωστόσο - και το γεγονός ότι αναμένει η δική της ζημία να μην ξεπεράσει τα 300 εκατ. δυρώ - έδωσε ώθηση σήμερα στις μετοχές της ίδιας και άλλων αντασφαλιστικών εταιρειών.

Οι πλημμύρες του προηγούμενου μήνα ανάγκασαν τον τσεχικό στρατό να ανεγείρει μεταλλικά φράγματα και σωρούς από σάκους με άμμο για να προστατεύσει το ιστορικό κέντρο της Πράγας έπειτα από τις πολυήμερες σφοδρές βροχοπτώσεις που φούσκωσαν ποτάμια και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους περιοχών σε χαμηλό υψόμετρο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στρατιώτες, εθελοντές και συνεργεία των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας εργάστηκαν ασταμάτητα για να βελτιώσουν τις άμυνες έναντι των πλημμυρών κατά μήκος του Δούναβη και του Έλβα, ενώ η Γερμανία ήταν ανάμεσα στα κράτη που επλήγησαν περισσότερο.

Ο φορέας του ασφαλιστικού τομέα στη Γερμανία GDV εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εταιρείες του κλάδου ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με απαιτήσεις 2 δισ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερες από εκείνες μετά τις πλημμύρες του Έλβα (1,8 δισ. ευρώ) πριν από μία δεκαετία.

Οι πλημμύρες που είχαν πλήξει το ιστορικό κέντρο της Πράγας καθώς και άλλες πόλεις το 2002 είχαν στοιχίσει στις ασφαλιστικές εταιρείες περίπου 3,4 δισ. δολάρια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή