Επίσημο γραπτό διάβημα θα υποβάλει σήμερα στο Foreign Office, η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, ζητώντας πληροφορίες για τις συνθήκες κράτησης Ελληνα φοιτητή, τις καταγγελίες που του απευθύνονται, αλλά και διαμαρτυρία για τη μη ενημέρωση σχετικά των ελληνικών αρχών.
Εκτός του διαβήματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, πρόκειται να εκφράσει τη δυσφορία του ιδίου προσωπικά και της ελληνικής πλευράς για το ότι ο πρέσβης της Μ. Βρετανίας κ. Μάντεν δεν τον ενημέρωσε για το θέμα κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης, με αποτέλεσμα οι ελληνικές αρχές να πληροφορηθούν με πολλών ημερών καθυστέρηση και από το BBC τη σύλληψη του Ελληνα φοιτητή.
Αυτά ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης, που εξέφρασε «τουλάχιστον δυσφορία» για τη στάση των βρετανικών αρχών.
Ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε ότι δεν έχει συναντηθεί εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας με το φοιτητή,ενώ το γεγονός προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία με δεδομένο ότι οι ελληνικές και βρετανικές αρχές συνεργάστηκαν τόσο καλα στα θέματα οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας, ενώ το Λονδίνο «κίνησε γη και ουρανό» για τους Βρετανούς πολίτες που συνελήφθησαν στην Ελλάδα να φωτογραφίζουν στρατιωτικά αεροσκάφη.
Οπως έγινε γνωστό, ο φοιτητής παραπέμπεται να δικαστεί στις 11 Μαρτίου επί τη βάσει του άρθρου 57 του βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου. Να σημειώσουμε ότι η Μ. Βρετανία έχει υιοθετήσει σειρά πολύ σκληρών νομοθετικών μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μερικά από τα οποία ακυρώνουν ακόμη και πρόνοιες που ισχύουν από αιώνων και περιλαμβάνονται στο Habeas Corpus.
* habeas corpus : (να έχεις, έχε το σώμα. Θεσμός του αγγλοσαξονικού δικαίου, που αποσκοπεί στην προστασία της ατομικής ελευθερίας του πολίτη έναντι της αυθαίρετης σύλληψης και κράτησής του. Το habeas corpus ψηφίστηκε το 1679, την περίοδο του Καρόλου του Β'. Το habeas corpus έχει επίσης ενσωματωθεί στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.