Ολλανδία: «Οχι κάμερες στη δίκη»

Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2003 15:42
A- A A+

Ενόψει της συνέχισης, την άνοιξη, της δίκης του φερόμενου ως δολοφόνου του πολιτικού Πιμ Φόρτουιν, αναζωπυρώθηκε και στην Ολλανδία, η συζήτηση για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης.

Η «Trouw» δημοσιεύει άρθρο του Otto Scholten, καθηγητή στην πανεπιστημιακή έδρα της Επικοινωνιακής Ερευνας, με τίτλο: «Οχι κάμερες στη δίκη».

Σύμφωνα με τον κ. Scholten, η παρουσία τηλεοπτικής κάμερας στην αίθουσα της δίκης δεν συμβάλλει σε μια δίκαια εξέλιξη της δίκης, ειδικά όταν μια δίκη είναι τόσο συναισθηματικά φορτισμένη.

Στην Ολλανδία, κυρίως το κόμμα των Κεντρώων Δημοκρατών φέρεται να υποστηρίζει ότι η αίθουσα του δικαστηρίου πρέπει να είναι προσιτή για όλα τα ΜΜΕ.

Ο καθηγητής κ. Scholten τονίζει ότι τα σχετικά με τη δημοσιότητα μιας δίκης έχουν καταγραφεί στο ολλανδικό Σύνταγμα, πάντως αντιτίθενται στην παρουσία τηλεοπτικής κάμερας για τους εξής λόγους:

1. Βλάπτεται ο προσωπικός χώρος τόσο των κατηγορουμένων, όσο και των δικαστών.

2. Επηρεάζεται η συμπεριφορά κατηγορουμένων και δικαστών ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας, όπως αποδείχθηκε από διάφορες έρευνες.

3. Οι στόχοι των ΜΜΕ (ειδικά των τηλεοπτικών ΜΜΕ), τα οποία επιδιώκουν συχνά τη συναισθηματική πλευρά μιας υπόθεσης, συγκρούονται συχνά με τους στόχους της Δικαιοσύνης, δηλαδή με την αντικειμενικότητα, και την απόσταση που πρέπει να υπάρχει.

Στην περίπτωση που η δίκη καλυφθεί τηλεοπτικά, δεν αποκλείεται οι δικαστές να νιώθουν αναγκασμένοι υπό την πίεση της κοινής γνώμης να καταλήξουν σε απόφαση που να ανταποκρίνεται στην επιθυμία της. Επιπλέον, στην περίπτωση που η εν λόγω απόφαση δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες της κοινής γνώμης υπάρχει ο κίνδυνος οι δικαστές αλλά και ο κατηγορούμενος να πέσουν θύμα απειλών ή και πράξεων αντεκδίκησης.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή