Αιματηρές ταραχές στην Αίγυπτο

37 νεκροί και πάνω από 1.000 τραυματίες το τελευταίο 24ωρο
Σάββατο, 06 Ιουλίου 2013 18:10
UPD:23:48
REUTERS/ASMAA WAGUIH

Υποστηρικτές και αντίπαλοι του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι συγκρούονται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο.

A- A A+

Τριάντα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στην Αίγυπτο σε συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι και από επιθέσεις ενόπλων στην επαρχία του Βόρειου Σινά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας και των δυνάμεων ασφαλείας.

«Τριάντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.079 τραυματίσθηκαν», ανακοίνωσε το υπουργείο, ενώ ένας κόπτης ιερέας σκοτώθηκε από αγνώστους στο Σινά.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ειδικότερα, 30 άτομα σκοτώθηκαν σε συμπλοκές ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του Μόρσι.

Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ενόπλους στο Σινά λίγο μετά το θάνατο, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ενός στρατιώτη στην ασταθή αυτή περιοχή που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Το βράδυ, ένοπλοι οπαδοί του ισλαμιστή πρώην προέδρου επιτέθηκαν στην έδρα του κυβερνήτη του Βορείου Σινά στο Ελ-Αρίς, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, και ύψωσαν στο κτήριο τη σημαία των τζιχαντιστών.

REUTERS

Σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, στη χερσόνησο του Σινά ένας κόπτης ιερέας σκοτώθηκε σήμερα από ενόπλους. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι δράστες έβγαλαν τον ιερέα από το αυτοκίνητό του, τον σκότωσαν με μια ριπή αυτομάτου και στη συνέχεια διέφυγαν.

«Μεταβατικός πρωθυπουργός ο ΕλΜπαραντέι»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ελεγχόμενη από το κράτος εφημερίδα αλ Αχράμ, ο μεταβατικός πρόεδρος Άντλι Μανσούρ ζήτησε από τον ως σήμερα ηγέτη της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι να τεθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης της χώρας. Πηγή των ένοπλων δυνάμεων ανέφερε νωρίτερα ότι ο ΕλΜπαραντέι, ο οποίος είχε τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, αναμενόταν να ορκιστεί το Σάββατο.

Ωστόσο ένα ανώτερο στέλεχος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, του πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, απέρριψε τον διορισμό του.

«Απορρίπτουμε αυτό το πραξικόπημα και ό,τι προκύπτει από αυτό, περιλαμβανομένου (του διορισμού) του ΕλΜπαραντέι» στο αξίωμα του πρωθυπουργού, είπε ο αξιωματούχος στη διάρκεια μιας πολιτικής συγκέντρωσης στο Κάιρο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή