ΗΠΑ-Μ. Βρετανία : Νέες επιθέσεις από αέρος κατά του Ιράκ

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2001 07:38
A- A A+

Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν χθες με πυραύλους αέρος,εδάφους εναντίον ιρακινών θέσεων εντός της «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», στο πλαίσιο επιχείρησης για την εξουδετέρωση της αντιεροπορικής άμυνας της Βαγδάτης, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η Αμερικανική Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση (CENTCOM) στην Τάμπα, η οποία επιτηρεί και συντονίζει τις επιχειρήσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικές με την επίθεση, αλλά ανακοίνωσε πως ακόμη γίνεται η αξιολόγηση των ζημιών.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε πως αμερικανικά F-16 και F-18, που απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο «Καρλ Βίνσον», το οποίο βρίσκεται στον Κόλπο, καθώς και βρετανικά GR-4 Τορνέϊντο έπληξαν εγκαταστάσεις αντιεροπορικών πυραύλων κοντά στην Αλ Νουμινάγια, το Αλ Κούτ και στο Ταλίλ, νοτιο-ανατολικά της Βαγδάτης, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν από ποιά γειτονική χώρα του Ιράκ απογειώθηκαν τα άλλα αεροσκάφη που έπληξαν το έδαφός του.

Οι χθεσινές επιθέσεις, είναι μία απάντηση στις πρόσφατες ιρακινές απειλές, που περιελάμβαναν και την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας κατά των συμμαχικών αεροσκαφών που επιτηρούν τις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων», στο Βόρειο και το Νότιο Ιράκ, τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η χώρα εδώ και εννέα χρόνια συνεχίζει τη δράση της μέσα στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων».

Από τις 25 Αυγούστου έχουν γίνει συνολικά τέσσερις επιθέσεις κατά του Ιράκ από αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά, ως αντίποινα στις προσπάθειες της Βαγδάτης να καταρρίψει αεροσκάφη που επιτηρούν τις παραπάνω ζώνες.

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, επεσήμανε ότι το Ιράκ αποτελεί μία αυξανόμενη απειλή, αφού το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν εμμένει στην ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, χωρίς τη διεθνή επιτήρηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή