«Υπάρχει και φιλότιμο» σε όλη την Ελλάδα

Σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2013 10:37
UPD:18:57

Μισό αιώνα μετά τη συγγραφή του, το «Υπάρχει και Φιλότιμο» συγκαταλέγεται στα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα της ελληνικής δραματουργίας με θέμα την πολιτική.

A- A A+

Πιο επίκαιρη από ποτέ, η διαχρονική κωμωδία «Υπάρχει και Φιλότιμο» ανεβαίνει φέτος από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας για το καλοκαίρι του 2013.

Το κλασικό έργο των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου  Γιαννακόπουλου παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, με τον Γιώργο Παρτσαλάκη στον ρόλο του πιο «δημοφιλή» έλληνα πολιτικού, Ανδρέα Μαυρογιαλούρου.  Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 8 Ιουλίου στα Χανιά και, κατόπιν, φιλοξενείται σε όλα τα μεγάλα θέατρα της Ελλάδας, με πολλούς σταθμούς στην Αθήνα, ξεκινώντας από τη Νέα Μάκρη, στις 28 Ιουλίου.

Συγγνώμη ρε παιδιά... έφταιξα

Μισό αιώνα μετά τη συγγραφή του, το «Υπάρχει και Φιλότιμο» συγκαταλέγεται στα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα της ελληνικής δραματουργίας με θέμα την πολιτική. Ατάκες, όπως «Φάγανε... φάγανε… φάγανε... από παντού!» ή «πολύ θα ήθελα να δω έναν Έλληνα να πει… συγγνώμη… συγγνώμη ρε παιδιά... έφταιξα…», θυμίζουν κατά πολύ τη σημερινή πολιτική επικαιρότητα, ενώ το όνομα του πρωταγωνιστικού ρόλου, «Μαυρογιαλούρος», αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς της σύγχρονης πολιτικής ορολογίας στην Ελλάδα. Και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γιάννη Μπέζου: «Το καλό έργο είναι παρόν και η επικαιρότητα αμείλικτη».

Μια πολύ γνωστή μας ιστορία
Ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος  είναι υπουργός μιας προδικτατορικής κυβέρνησης,  αρμόδιος επί των δημοσίων έργων. Με αφορμή την πρόσφατη ανέγερση του νέου μαιευτηρίου στην εκλογική του περιφέρεια, πραγματοποιεί ένα ταξίδι,  στο οποίο τον συνοδεύει η κόρη του, Αλίκη, και ο οδηγός του. Μετά από ένα ατύχημα, καταλήγουν σε ένα χωριό.

Οι χωρικοί σπεύδουν να περιποιηθούν τους τραυματίες, χωρίς να γνωρίζουν την ταυτότητά τους και συνομιλούν μαζί τους σχετικά με τις ελλείψεις του χωριού σε υποδομές και υπηρεσίες. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις, ο υπουργός πληροφορείται για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, για τη διαφθορά που επικρατεί, αλλά και για την αντιπάθεια των κατοίκων προς το πρόσωπό του. Μετά από όλα αυτά,  προσγειώνεται ανώμαλα και αποφασίζει να αλλάξει συμπεριφορά και να παραιτηθεί, διαπιστώνοντας πόσο μακριά βρίσκεται από τα προβλήματα του λαού, στον οποίο μοίραζε αφειδώς υποσχέσεις.

Το θεατρικό έργο που έγινε κινηματογραφική επιτυχία 
Το έργο «Υπάρχει και φιλότιμο» βασίζεται στη θεατρική κωμωδία «Ανώμαλη Προσγείωση» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, που γράφτηκε το 1950 και έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν,  με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Χατζημάρκο. Όμως, στο δύσκολο πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής, δεν είχε επιτυχία.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, το 1965, ο Αλέκος Σακελλάριος ξαναθυμήθηκε το έργο του, το διόρθωσε και το έδωσε στον Λάμπρο Κωνσταντάρα, ο οποίος το ανέβασε στο θέατρο για δύο συνεχείς χρονιές και καθιερώθηκε ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής και σταρ της κωμωδίας στα 52 του χρόνια. Την ίδια χρονιά, το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τη Φίνος Φιλμ,  με τον ίδιο πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον Αλέκο Σακελλάριο, για να περάσει στην ιστορία. Η ταινία «Υπάρχει Και Φιλότιμο» πρωτοπαίχτηκε στις αίθουσες Αθηνών - Πειραιώς - προαστίων το 1965, κόβοντας 325.683 εισιτήρια.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος, σκηνικά – κοστούμια - φωτισμοί: Αντώνης Χαλκιάς, βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Σταυροπούλου. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης (Ανδρέας Μαυρογιαλούρος), Τάκης Παπαματθαίου (Θόδωρος Γκρούεζας), Θανάσης Βισκαδουράκης (Γιώργος, ο ιδιαίτερος), Τάσος Γιαννόπουλος (Πανάγος), Ευγενία Δημοπούλου (Αλίκη Μαυρογιαλούρου), Μανώλης Σορμαΐνης (Κώστας Σιλυβριώτης), Νεκταρία Γιαννουδάκη (Νάντα Μαυρογιαλούρου), Νίκος Σκουλάς (Σωτήρης), Αντιγόνη Νάκα (Λάμπαινα), Ελένη Τσιμπρικίδου (Λώρα Σιλυβριώτη – Κατίνα), Ηλίας Μιχαλογιάννης (Σωφέρ).

Πληροφορίες
ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης: Νικ. Φωκά 5, Χανιά – Κρήτη, τηλ.:  28210 44256. Προπώληση εισιτηρίων: βιβλιοπωλείο Ιανός,  viva.gr.

Πρόγραμμα περιοδείας

8, 9, 10 και 11/7: Χανιά 
12/ 7: Αρχάνες
14/7:  Αγ. Βαρβάρα
15 και 16/7: Ηράκλειο
17 και 18/7: Ρέθυμνο
20/7:  Γαστούνη
22/7: Ζάκυνθος
23/7: Αγρίνιο
24/7: Λευκάδα
25/7: Άρτα
26/7: Μεσολόγγι
27/7: Νεμέα
28/7: Νέα Μάκρη
29/7: Νίκαια
31/7: Ξυλόκαστρο
2/8:  Άγιος Νικόλαος
3/8: Σητεία
4/8: Ιεράπετρα
5/8: Μοίρες
6/8: Πέραμα Μυλοπόταμου
7/8: Πλατανιάς
9/8: Καστέλι Κίσσαμου 
10/8: Παλαιόχωρα 
11/8: Κάντανος 
12/8: Άγιος Αντώνιος Κολυμβαρίου
13/8: Εμπρόσνερος
20 και 21/8: Παπάγου - Αθήνα
22/8: Πάτρα
23/8: Ιωάννινα
24/8: Κασσάνδρα Χαλκιδικής 
25/8: Κατερίνη
26/8: Λάρισα 
27/8: Κοζάνη
28/8: Συκιές Θεσσαλονίκης
29/8: Καβάλα
30/8: Σέρρες
1/9: Γιαννιτσά 
2/9: Τρίκαλα
3/9: Βόλος
4/9: Ηλιούπολη 
6/9: Ραφήνα 
7/9: Χαλκίδα
8/9: Αιγάλεω
9/9: Πειραιάς
11/9: Γαλάτσι
13/9: Βριλήσσια 
15/9: Πετρούπολη 
16/9: Κορυδαλλός

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς