Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (6/3/2003) Μέρος 6/7

Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2003 21:05
A- A A+

Γ΄ ΜΕΡΟΣ

14:00 – 15:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση η οποία διεκόπη.

Ο κύριος Πρόεδρος του Συλλόγου ζητάει γιατί το λόγο;

Δ.ΠΑΞΙΝΟΣ: Να σας μεταφέρω απλώς την απόφαση του Δικηγορικού Συμβουλίου, επισήμως για την τήρηση του ενιαίου ωραρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμάς δεν μας αφορά και το είπα από το πρωί. Αυτό αφορά τους κυρίους συνηγόρους, οι οποίοι εάν συμμορφωθούν με αυτό, εμείς χωρίς συνηγόρους βέβαια δεν θα κάνουμε δίκη μετά.

Δ.ΠΑΞΙΝΟΣ: Είναι γνωστό. Οπότε οι συνάδελφοι έχουν ενημερωθεί και από τις δυο πλευρές, για την τήρηση του ωραρίου μέχρι τις 15:00.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να πω εγώ τίποτα, δεν μπορώ να παρέμβω.

Δ.ΠΑΞΙΝΟΣ: Οι αποφάσεις μας άλλωστε είναι σεβαστές. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατέβαλα μια προσπάθεια για μια ώρα παραπάνω, δεν τελεσφορεί φαίνεται. Εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε αφήσει δυο αποφάσεις τις οποίες τώρα θα απαγγείλουμε. Και πρώτα για την ένσταση της κακής σύνθεσης η οποία προηγείται.

Την απορρίπτει το Δικαστήριο, διότι προέκυψε η σύνθεσή του από κλήρωση σύμφωνα με την διάταξη του ¶ρθρου 17 παράγραφος 7α, όπως έχει προστεθεί με τον τελευταίο νόμο. Θεωρεί ότι η εν λόγω διάταξη, αυτά σας τα λέω εν σπέρματι βέβαια αυτά τα οποία θα γραφούν στο σκεπτικό της απόφασης το οποίο θα έχει πλήρη επιχειρηματολόγηση και θα απαντάει σε όλα όσα έχετε θέσει και μάλιστα και εγγράφως οι πλείστοι εξ υμών. Δεν αντίκειται λοιπόν προς το ¶ρθρο 8 παρ. 1 και 4 του Συντάγματος, ούτε το ¶ρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ.

Ο νόμος με τον οποίο ορίστηκε ότι ο ορισμός της σύνθεσης θα γίνεται με κλήρωση από 10πλάσιο αριθμό για τους Προέδρους και 15πλάσιο για τους Εφέτες, δεν παραβαίνει την αρχή του νόμιμου ή φυσικού, όπως αλλιώς λέγεται, δικαστή, διότι θέτει κριτήρια γενικά, αφηρημένα, αντικειμενικά και καθολικής ισχύος, για τον τρόπο της επιλογής των δικαστών που θα δικάσουν, καθώς και των εισαγγελέων.

Δεύτερο, θέτει κριτήρια, όχι μόνο για την παρούσα δίκη, που βρισκόταν τότε στο στάδιο της ενδιάμεσης διαδικασίας, αλλά ρυθμίζει κάθε σχετική υπόθεση που θέλει κριθεί και στο μέλλον. Επίσης, αναθέτει την προεπιλογή στο Ανώτερο Δικαστικό Όργανο του Εφετείου, δηλαδή στην Ολομέλειά του, η οποία παρέχει την εγγύηση αντικειμενικότητας και απροσωποληψίας και ουδόλως παρεμβάλλεται κάποιο όργανο της διοίκησης.

Τέταρτον, επακολουθεί κλήρωση μεταξύ των επιλεγέντων σε δημόσια συνεδρίαση του Δικαστηρίου, ένα μήνα περίπου πριν από τη δίκη, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους διαδίκους, να ερευνήσουν τυχόν υπάρχουσες προσωπικές αιτιάσεις κατά των κληρωθέντων.

Επίσης η εν λόγω ρύθμιση δεν αντίκειται στην αρχή της ισότητας, που θεμελιώνεται στο ¶ρθρο 4 του Συντάγματος, γιατί η τιθέμενη από το νόμο ειδοποιός διαφορά της επιλογής των Δικαστών του Εφετείου Κακουργημάτων σε σχέση με τις λοιπές υποθέσεις που προαναφέρθηκαν, δικαιολογεί κατά την κρίση του Δικαστηρίου τη διαφοροποίηση στη ρύθμιση, η οποία γίνεται με κριτήριο καθαρώς αντικειμενικό.

Επίσης δεν υπάρχει παραβίαση του ¶ρθρου 26 παράγραφος 3 του Συντάγματος, δεν ευρίσκει έρεισμα λοιπόν αυτή η αιτίαση στη σχετική διάταξη, αφού ο νόμος απλώς όρισε γενικές και αφηρημένες προϋποθέσεις του ορισμού του νόμιμου δικαστή και δεν υπεισήλθε ο νομοθέτης σε άσκηση έργων της δικαστικής εξουσίας. Το ίδιο δε και για τους Εισαγγελείς όπως είπα προηγουμένως.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι θέμα ειδικοτέρων αιτιολογιών, και έχουμε και άλλες διατάξεις, μου έχετε πει καμιά 10αριά, αυτό βασικά είναι το αιτιολογικό της απόφασης. Είπαμε ότι σε καμία διάταξη δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα. Θα απαντήσουμε βέβαια λεπτομερώς σε όλα, τα έχω σημειώσει και τα περισσότερα τα έχετε και εγγράφως απ’ ότι είδα καταθέσει. Αυτό κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε εδώ πέρα. Αλλά περιμένουμε να μας δοθεί ο χρόνος, εκτενέστερα να τα διατυπώσουμε.

Ως προς την τηλεοπτική δημοσιότητα. Το Δικαστήριο έχει την αντίληψη και άγεται στην απόφαση, ότι το ¶ρθρο 93 παρ.2 του Συντάγματος και 6 παρ. 1 εδ. Α της ΕΣΔΑ, με τα οποία εισάγεται ο θεσμός της δημοσιότητας, δεν έχουν την έννοια της δημοσιότητας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά πρέπει να νοηθεί ως η δυνατότητα προσέλευσης του κοινού στη δικαστική αίθουσα, προς παρακολούθηση της δίκης, η λεγόμενη δημοσιότητα της δικαστικής αίθουσας και όχι η δυνατότητα τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής μετάδοσης της δίκης, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν οπτικώς ή ακουστικώς την δίκη και οι εκτός του Δικαστηρίου και σε άλλες ακόμα πόλεις ευρισκόμενες σε όλη την επικράτεια και την αλλοδαπή, δηλαδή η δημοσιότητα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι υπερνομοθετικές αυτές διατάξεις, ουδόλως θίγουν το δικαίωμα του κοινού νομοθέτη, να επιτρέψει ή μη, την ραδιοφωνική ή τηλεοπτική δημοσιότητα της δίκης, διευρύνοντας ή όχι, την έννοια της δημοσιότητας πέραν του μέτρου της άμεσης δημοσιότητας με την παρουσία κοινού, όπου επιβάλουν μόνο αυτές οι δυο διατάξεις.

Επίσης το ¶ρθρο 5α του Συντάγματος, που εισάγει το δικαίωμα στην πληροφόρηση και τη συμμετοχή στη κοινωνία της πληροφορίας, δηλαδή την διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, δεν θίγονται, δεν μπορούν να αποτελέσουν κατάλληλο θεμέλιο διεύρυνσης της έννοιας της δημοσιότητας των δικαστικών συνεδριάσεων, αφού η πληροφόρηση του κοινού περί της διεξαγωγής, εξέλιξης και έκβασης μιας δίκης, αποτελεί ζήτημα ειδικά ρυθμιζόμενο από τις ανωτέρω διατάξεις που είπαμε, 6.1 της ΕΣΔΑ και 93.2 του Συντάγματος, η ακριβής εφαρμογή των οποίων, ουδόλως αποτελεί παρακωλυτικό παράγοντα της ροής της πληροφορίας.

Η διάταξη λοιπόν του ¶ρθρου 8 παρ. 1 του Ν. 3090, που θέτει αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ μπορούσε ο νόμος να μην την επιτρέψει και καθόλου, δεν αντίκειται σ’ αυτές τις διατάξεις. Επίσης κατά το Δικαστήριο, δεν αντιβαίνει, ούτε προς την διάταξη του ¶ρθρου 14 του Συντάγματος, αφού το ¶ρθρο 15 παρ. 1, οι προστατευτικές για τον Τύπο διατάξεις του ¶ρθρου εκείνου, δεν εφαρμόζονται στο κινηματογράφο, την φωνογραφία, τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση και κάθε άλλο παρεμφερές μέσο μετάδοσης λόγου ή παράστασης.

Ακόμα η διάταξη δεν αντίκειται προς την αρχή της αναλογικότητας, η οποία έχει εισαχθεί με την νεώτερη τροποποίηση της παραγράφου 1 εδάφιο τελευταίο του ¶ρθρου 25, αφού ο συνταγματικός νομοθέτης νοεί τη δημοσιότητα υπό την άνω έννοια, ουδόλως περιορίζεται ο κοινός νομοθέτης όπως προεκτέθηκε, να αποκλείσει εντελώς την τηλεοπτική μετάδοση των δικών, εφόσον εν προκειμένου αρκέστηκε να θέσει μόνο προϋποθέσεις για το επιτρεπτό, κατ’ ουδένα υπάρχει υπέρβαση των ορίων αυτών.

Ακόμα δεν παραβιάζεται το ¶ρθρο 20 του Συντάγματος, περί δικαιώματος προσφυγής στο Δικαστήριο, αφού ήδη ετέθη εκ μέρους της Υπεράσπισης, ευρέθη δηλαδή το νόμιμο μέσο, να προταθεί αυτή η αντισυνταγματικότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση οι Εισαγγελείς της έδρας, και οι εκ των πολιτικώς εναγόντων Μομφεράτος και λοιποί, όπως αναφέρονται στα πρακτικά, δήλωσαν προς το Δικαστήριο ότι δεν συναινούν στη κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση και ραδιοφωνική και τηλεοπτική μετάδοση της δίκης, εν όλω ή εν μέρει, ασκήσαντες το σχετικό δικαίωμα που τους παρέχει η ανωτέρω διάταξη του 8 παρ. 1 του Ν. 3090/2002. Συνεπώς, πρέπει να απορριφθεί το αίτημα το οποίο αναφέρατε.

Η αντίθεση σε αυτή των Εισαγγελέων και των εν λόγω πολιτικώς εναγόντων, ουδόλως κατά την κρίση του Δικαστηρίου υπερβαίνει την θεσπισμένη από το ¶ρθρο 25 παρ. 3 το όριο ασκήσεως του δικαιώματος, δεν αποτελεί δηλαδή κατάχρηση άσκησης των δικαιωμάτων, αφού μια τέτοια κατάχρηση, ουδόλως διαπιστώθηκε εν προκειμένω.

Ενόψει τούτων το Δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα των συνηγόρων της Υπεράσπισης να επιτραπεί κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης, καθώς και η ραδιοφωνική και όλων των άλλων που το ζητήσανε φυσικά, καθώς και η ραδιοφωνική και τηλεοπτική μετάδοση της εν λόγω, εν όλω ή εν μέρει.

Αυτή είναι η απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος βέβαια σας λέγει, ότι είναι δυνατόν στο μέλλον, να δημιουργηθούν κάποιες συνθήκες, κάποιου consensus, μεταξύ των παραγόντων μέσα στα πλαίσια αυτού του νόμου, οπότε το Δικαστήριο επιφυλάσσεται πάλι, διότι αυτές οι αποφάσεις όπως ξέρετε είναι προσωρινής ισχύος και είναι ανακλητές, εφόσον βρεθεί κάποιος κοινός παρανομαστής. Αυτό είναι προσωπική άποψη του Προέδρου και φυσικά εξαρτάται από την εξέλιξη της διαδικασίας, εφόσον τελικά βέβαια το Δικαστήριο αρχίζει να δικάζει και την υπόθεση.

Όποιος θέλει παρακαλώ έχει το λόγο. Ελάτε παρακαλώ.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εκπροσωπώ τους κατηγορουμένους τους αδελφούς Ξηρούς. Υπάρχει ένα πρόβλημα κύριε Πρόεδρε, εν αγνοία του Δικαστηρίου σας, όπως συνέβη και με τον κλωβό, η όλη διαδικασία της δίκης βιντεοσκοπείται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε τέτοια πληροφόρηση;

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Βεβαίως το έχουμε πληροφορηθεί και εμείς από τα Μέσα. Κανένας επίσημα δεν μας το γνωστοποίησε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ποινικό αδίκημα αυτό.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Βιντεοσκοπείται για ιστορικούς λόγους. Επειδή φοβούμεθα ότι θα υπάρξει το φαινόμενο που υπήρξε και κατά τη διάρκεια της προανακρίσεως, δηλαδή κατά τρόπο επιλεκτικό, με ορισμένα μέσα, και ενδεχομένως και με χορηγό, ορισμένα αποσπάσματα αυτής της δίκης θα διαρρεύσουν, οι κατηγορούμενοι ζητούν, να διατάξετε με απόφασή σας, δεν μας ενδιαφέρουν οι ιστορικοί λόγοι, εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, ιδιαίτερα γιατί υπάρχει κίνδυνος να καταγραφούν και να δοθούν προς τα Μέσα αυτές οι εικόνες.

Θέλουμε λοιπόν με απόφασή σας, να διατάξετε να σταματήσει η βιντεοσκόπηση, πλην της μεταδόσεως της δίκης στο video wall το οποίο υπάρχει στο χώρο και για το οποίο δεν έχουμε αντίρρηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά αυτό είναι για την ενημέρωση των δημοσιογράφων, δεν έχει κανένας αντίρρηση γι’ αυτό. Αλλά βιντεοσκόπηση πρώτη φορά το πληροφορούμαι. Και φυσικά όταν ο νόμος το απαγορεύει, δεν έχει καμία εξαίρεση για ιστορικούς, ή για πολιτιστικούς λόγους, ή για οτιδήποτε άλλο.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κατ’ αρχήν δεν ξέρουμε από ποια υπηρεσία προέρχεται αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει οποιοσδήποτε να είναι, να είναι το ίδιο το κράτος, δεν με ενδιαφέρει το κράτος. Εδώ μέσα δεν υπάρχει κύριε συνήγορε τίποτα άλλο. Κύριε συνήγορε όπως ξέρετε, υπάρχει μόνο το Δικαστήριο. Και υπάρχουν και οι νόμοι της πολιτείας, οι οποίοι απαγορεύουν αν δεν επιδεχθείτε όλοι.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Γι’ αυτό ζητάμε να σταματήσει αυτή η βιντεοσκόπηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι ο κ. Εισαγγελεύς της έδρας θα πρέπει να επιληφθεί αυτού του θέματος, να το ερευνήσει αν πράγματι υπάρχει, είναι θέμα δικό του περισσότερο. Εγώ βέβαια να πω να βγουν οι κάμερες από εδώ, ίσως είναι και οι κάμερες δεν ξέρω είναι αυτές που βιντεοσκοπούν, ή αυτές που πάνε δίπλα; Οι ίδιες τα κάνουν αυτά;

Εν ανάγκη εάν μου μείνει εμένα η εντύπωση και πεποίθηση ότι γίνεται κάτι τέτοιο, τις πετάω όλες τις κάμερες. Εγώ είμαι υπεύθυνος για την αστυνόμευση του ακροατηρίου δεν διστάζω σε τίποτα. Θέλω όμως πρώτα, να ερευνηθεί νηφάλια, αν πράγματι γίνεται. Όχι να λέμε ότι έχω πληροφορία, ποιος είναι αυτός και εάν γίνεται. Δεν νομίζω τώρα ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε άλλο. Θα πληροφορηθούν οι κύριοι Εισαγγελείς και θα μας πουν. Αφήστε το αυτό αιωρούμενο.

Ν.ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Εάν μου επιτρέπετε κύριε Πρόεδρε, δεν θα το αφήσουμε εμείς αιωρούμενο. Αν μου επιτρέπετε, θέτουμε αίτημα στο Δικαστήριό σας, με απόφασή του, εφόσον συμφωνήσετε ότι το Δικαστήριό σας αποφάσισε ότι οι διατάξεις του νόμου 3090 δεν είναι θεματικές και είναι ισχυρές, εγώ προσωπικά ζητώ αυτή τη στιγμή με απόφαση του Δικαστηρίου σας, όλες οι κάμερες οι οποίες βρίσκονται εντός της αιθούσης και λαμβάνουν εικόνα, όπως από χθες σας έχω αναφέρει, είναι η 4η ημέρα της διαδικασίας και λαμβάνουν εικόνα, όποια παραβίαση γίνεται του νόμου, έτσι κι αλλιώς για τους ιστορικούς λόγους, γίνονται μέσω αυτών των συγκεκριμένων?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το ξέρω εάν γίνεται παραβίαση, το λέτε εσείς. Θα το δούμε.

Ν.ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ασχέτως του εάν γίνεται παραβίαση, ή δεν γίνεται, αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάμερες μέσα στην δικαστική αίθουσα, οι οποίες λαμβάνουν εικόνα από τη συνεδρίαση του Δικαστηρίου σας, και ο 3090 δεν έχει θεσπίσει προς τούτο καμία εξαίρεση. Με αίτημά μου λοιπόν, ζητάω από το Δικαστήριό σας, να αφαιρεθούν όλες οι κάμερες από την αίθουσα του Δικαστηρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούτε τι λέει ο νόμος; Ο νόμος, διαβάστε τον και εσείς με προσοχή, φυσικά θα τον έχετε διαβάσει. Λέει απαγορεύει την μαγνητοσκόπηση την ραδιοφωνική και τηλεοπτική μετάδοση. Δεν λέει ότι θα έχω κάμερες ασφαλείας να με βλέπουν δίπλα τι κάνω, αυτό είναι δικό μου θέμα.

Ν.ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Δεν είναι κάμερες ασφαλείας κύριε Πρόεδρε, δεν είναι κάμερες ασφαλείας. Και αν θέλετε μπορούμε τότε να διευρύνουμε το αίτημά μας, γιατί παραβιάζεται και η προσωπικότητά μας, με το να έχουμε κάμερες στην αίθουσα του Δικαστηρίου. Νομίζω ότι η αστυνομική δύναμη είναι υπερπλήρης στην αίθουσά σας, και δεν χρειάζεται να υπάρχει καταγραφή των κινήσεών μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, εντάξει. Αφήστε να κάνουμε τη δουλειά μας. Με αυτά θα ασχοληθούμε τώρα; Εάν γίνεται όμως βιντεοσκόπηση αυτό είναι ποινικό αδίκημα. Το λέω να το ακούσουν! Φυλάκιση μέχρι τριών ετών. Είτε το κράτος το κάνει, είτε άλλη υπηρεσία, είτε οποιοσδήποτε, έχει ποινικές ευθύνες.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ενδεχομένως και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βιντεοσκοπεί τη δίκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν την θέλω.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Γιατί δεν προλαμβάνετε κάτι; Όταν πουληθούν αυτά έναντι πολλών εκατομμυρίων στις εφημερίδες και στους τηλεοπτικούς σταθμούς, και όταν θα έχει τελειώσει η δίκη θα αντιδράσετε; Σας το βεβαιώνουμε ότι η δίκη βιντεοσκοπείται παράνομα, σύμφωνα με την τώρα κίνησή σας, ότι ο νόμος 3090?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάντα, είναι για όλους. Θα ερευνηθεί. Σας είπα ότι θα το ερευνήσουμε.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Όμως δεν μπορεί όπως υπήρξε διάκριση στην προανακριτική διαδικασία όπου ο καθένας υποστήριζε ό,τι ήθελε, το ίδιο πράγμα να εμφανιστεί και στην κυρία διαδικασία και κατόπιν να πούμε κακώς βιντεοσκοπήθηκε. Υπάρχει αστυνομική δύναμη αυτή τη στιγμή, κατ’ εντολήν του κ. Εισαγγελέα, έκκληση κάνω στον κ. Εισαγγελέα, να ζητηθεί να σταματήσει αυτή η βιντεοσκόπηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ έχετε το λόγο. Ένα λεπτό γιατί γεννάται θέμα σοβαρό τώρα. Μου λέτε εμένα ότι βιντεοσκοπείται χωρίς να έχουμε επιτρέψει; Όπως θ’ αντιμετωπίσουμε το κράτος, θα αντιμετωπίσουμε και τον τελευταίο δημοσιογράφο! Αλίμονο τώρα, όταν ο νόμος απαγορεύει, λέει πουθενά για το κράτος ότι επιτρέπει;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε εάν η καταγγελία είναι βάσιμη, εισηγούμαι όπως δοθεί εγγράφως στον επικεφαλής της Δυνάμεως, και να γίνει έρευνα, αστυνομική προανάκριση για την διαπίστωση των καταγγελλομένων και ακολούθως οι καταγγέλλοντες να καταγγείλουν εγγράφως στην αστυνομική δύναμη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταχωρήθηκε στα πρακτικά κ. Εισαγγελεύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εννοώ, να προσκομίσουν και τα στοιχεία, πρόσωπα και πράξεις, συγκεκριμένα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Δεν μπορούμε να περάσουμε την διπλανή πόρτα και να πάμε να ελέγξουμε. Δική σας δουλειά είναι να ελέγξετε και της αστυνομικής δύναμης. Πώς θα ελέγξουμε εμείς οι συνήγοροι εάν βιντεοσκοπείται η δίκη;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, εγώ θα διακόψω τώρα λίγο και θα πάω να τους ρωτήσω αυτούς οι οποίοι χειρίζονται τα μηχανήματα, εάν γίνεται κάτι τέτοιο, θα τους πω να σταματήσουν και θα σας πω εγώ εάν γίνεται ή όχι. Και εάν συνεχίσουν, θα πω, να παρέμβει ο Εισαγγελεύς της ποινικής δίωξης, ή αυτόφωρο αδίκημα και θα τους δικάσω εδώ πέρα. Αλλά όχι δεν είναι στην αίθουσα του Δικαστηρίου. Αλίμονο, δηλαδή θα κάνουμε εξαιρέσεις για λόγους ιστορικούς, ποιος σας τα είπε αυτά;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Νομίζω ότι και χωρίς να πάτε στη διπλανή αίθουσα, με την παρουσία σας εδώ πέρα, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι υπάρχει μαγνητοσκόπηση. Ορίστε έχει γυρίσει η κάμερα και με κοιτάζει και μεταδίδει, αν πάτε στη διπλανή αίθουσα θα δείτε ότι υπάρχει και μετάδοση της εικόνας, στη διπλανή αίθουσα.

Συγνώμη κύριε Πρόεδρε, ή ο νόμος εφαρμόζεται, ή δεν εφαρμόζεται. Ή, απαγορεύει την μετάδοση από την τηλεόραση, μερική ή ολική, από την τηλεόραση, από το ραδιόφωνο και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και τη μαγνητοσκόπηση της δίκης και αυτό θα το απαγορεύσετε αυτό, ή υπάρχουν τρόποι να το επιτρέψουμε και θα το επιτρέψουμε, βγάζοντάς τον αντισυνταγματικό, παρακάμπτοντας κλπ, με τον τρόπο που είπατε.

Να πω, ότι εάν το Δικαστήριό σας κατέληξε στην απόφαση που κατέληξε, εγώ δεν μπορώ να δεχθώ, προσβάλει την προσωπικότητά μου, όπως και τον συνάδελφο που μίλησε πριν, ούτε εκείνη την κάμερα, ούτε αυτή που με κοιτάζει εδώ, ούτε εκείνη που κοιτάζει εκεί συνεχώς τους κατηγορούμενους και μεταδίδει στην διπλανή αίθουσα εικόνα. Επιπλέον υπάρχουν άλλες τέσσερις κάμερες κύριε Πρόεδρε!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούστε να δείτε, εγώ εδώ πέρα είμαι και υπεύθυνος και για την ασφάλεια εδώ στο ακροατήριο. Είναι μια δίκη η οποία θα έχει μια εξέλιξη μακρά. Τι να κάνω τώρα δηλαδή, να πω εγώ «καταργούμε όλους τους κανόνες ασφαλείας;›. Βέβαια τους ανθρώπους εδώ τους προσέβαλαν πραγματικά σαν ανθρώπους και είχαν και κάποιο τεκμήριο όπως πολύ σωστά είπατε, έδιναν κάποια βαρύτητα, αμέσως τα πετάξαμε εδώ, το Δικαστήριο. Τώρα μου λέτε εμένα, να καταργήσω όλους τους κανόνες ασφαλείας; Μήπως πρέπει να διώξω και τους αστυνομικούς από εδώ;

(Διαλογικές Συζητήσεις)

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν πρόκειται για κάμερες ασφαλείας. Οι κάμερες ασφαλείας είναι πέντε, είναι δυο εκεί ,μια εκεί και είναι και δυο στις δυο γωνίες της αίθουσας. Κανονικά και αυτές, που μεταδίδουν μέσα εικόνα σε κάποιο χώρο, τον έχουμε δει στις τηλεοράσεις πάλι, θα έπρεπε να σταματήσουν, είναι μετάδοση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή δεν θέλετε τους δημοσιογράφους να έχουν εικόνα; Πείτε το καθαρά.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θέλουμε να έχουν οι δημοσιογράφοι την εικόνα που επιτρέπει ο νόμος.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: ¶λλο πράγμα κύριε πρόεδρε η μετάδοση και άλλο η προστασία του χώρου. Εδώ δεν πρόκειται περί μεταδόσεως. Πρόκειται περί προστασίας του χώρου.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εάν μου επιτρέπετε, το Δικαστήριό σας, με την απόφαση που μόλις ανακοίνωσε, ορίζει ως συνταγματικά επιβαλλόμενη την δημοσιότητα εντός του ακροατηρίου. Οποιαδήποτε λοιπόν εικόνα φεύγει εκτός της αιθούσης, ακόμα και αν είναι μια παράπλευρη αίθουσα, είναι εκτός της αιθούσης του ακροατηρίου. Δεν μπορεί λοιπόν με το ίδιο σκεπτικό να επιτρέψετε κάμερες που προβάλουν εικόνα, γιατί τότε με την ίδια λογική να προβάλλονται σε όλη την Ελλάδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αγιοστρατίτης μας είπε, αν κατάλαβα καλά, ότι τους δημοσιογράφους αφήστε τους. Το κατάλαβα φαντάζομαι. Θέλετε τώρα και αυτοί να μην μπορούν και εκείνοι να κάνουν την δουλειά τους; Ας πούμε τώρα δηλαδή, ότι μια και βραχήκαμε, πάει πνιγήκαμε κιόλας.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Μήπως θα έπρεπε κύριε Πρόεδρε να τοποθετηθούν όλοι οι υπερασπιστές επί του αιτήματος που υποβάλει ο κ. Πρωτέκδικος αν κατάλαβα καλά και η κα Κούρτοβικ, να παύσει να έχει εικόνα η αίθουσα των δημοσιογράφων. Αυτό είναι το αίτημά τους απ’ ότι κατάλαβα.

Από εκεί και πέρα, αφού θα γίνουν οι δηλώσεις, θα δούμε ως Δικαστήριο και τότε θα τοποθετηθούμε όλοι, αν αυτό αποτελεί απαγορευμένη μετάδοση από την τηλεόραση ή κάτι άλλο. Αυτό είναι όμως για το μέλλον. Εγώ θα ήθελα να δηλωθεί αυτό το πράγμα, από έναν προς έναν, όπως όλα τα άλλα αιτήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω όμως ότι το θέμα τέθηκε αρχικά ότι γίνεται μαγνητοφώνηση.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Μα και αυτό είναι ποινικό αδίκημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα γίνεται μαγνητοσκόπηση, εκείνο είναι το απαγορευμένο. Ψάχνετε για τα παράπλευρα τώρα; Εδώ αν γίνεται μαγνητοσκόπηση, πρέπει να εξετάσει ο κ. Εισαγγελεύς έδωσε εντολή εδώ πέρα στα όργανα να κάνουν προκαταρκτική εξέταση αν γίνεται τέτοιο ποινικό αδίκημα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν είναι σε θέση πάντως το όργανο να διαπιστώσει αν γίνεται μαγνητοσκόπηση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κάποιος θα το διαπιστώσει κυρία Κούρτοβικ τελικά. Θα διαπιστωθεί. Αναλαμβάνω εγώ και ο κ. Λάμπρου την ευθύνη να διευκρινίσουμε αυτό το ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα το δούμε εντός σήμερον. Τελειώσαμε μ’ αυτό. Προχωράμε τη διαδικασία. Είπαμε ας το αφήσουμε να το δούμε το θέμα. Εάν γίνεται τέτοιο πράγμα πράγματι, είναι ποινικό αδίκημα και πρέπει να διωχθεί ποινικά. Πως θα κάνουν δηλαδή μαγνητοσκόπηση τα όργανα του κράτους και οποιοσδήποτε που μας λέτε. Αυτά είναι πρωτοφανή.

Μ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πήρατε μία απόφαση τώρα κύριε Πρόεδρε με την οποία απαγορεύεται η τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση. Σεβαστή. Ο νόμος είναι συνταγματικός, σύμφωνα με τις θέσεις που ανέπτυξε η Πολιτική Αγωγή. Ήδη υπάρχει μία απόφαση.

Έχω την εντύπωση όμως κύριε Πρόεδρε ότι άλλο πράγμα είναι η τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση προς το κοινό, να πληροφορείται η ελληνική κοινή γνώμη και άλλο πράγμα είναι να υπάρχει μία κάμερα, επειδή δεν μπορούν όλοι οι δημοσιογράφοι να είναι μέσα σ’ αυτή την αίθουσα, αλλά εξυπηρετούνται καλύτερα όπως την αναπτύξαμε τις προηγούμενες μέρες, να υπάρχει δηλαδή μία κάμερα μέσα και ένα ραδιόφωνο και να μπορούν όλοι οι δημοσιογράφοι να αντιλαμβάνονται και να πληροφορούνται τι διαμείβεται μέσα σ’ αυτή την αίθουσα.

Δεν νομίζω δηλαδή ότι η απόφαση την οποία εσείς πήρατε τώρα για απαγόρευση ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής μετάδοσης, εγγίζει και την περίπτωση των δημοσιογράφων οι οποίοι είναι παραδίπλα και πληροφορούνται και καταγράφουν για να δημοσιοποιήσουν και να πληροφορήσουν τον ελληνικό λαό για το τι γίνεται μέσα σ’ αυτή την αίθουσα.

Νομίζω δηλαδή ότι το αίτημα αυτό της υπεράσπισης, δηλαδή να μην υπάρχει ούτε μία μετάδοση του τι γίνεται μέσα εδώ πέρα στη διπλανή αίθουσα που είναι οι δημοσιογράφοι, είναι παράλογο.

Κ. ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Απ΄ ό,τι βλέπετε κύριε Πρόεδρε, έτσι όπως λειτουργεί αυτή τη στιγμή η μετάδοση της εικόνας, αποτελεί μία προέκταση της αίθουσας. Όταν σε λίγο θα μπούμε στην ακροαματική διαδικασία και θα εξεταστούν μάρτυρες και ενδεχομένως η αίθουσα θα γεμίσει, γιατί είναι μικρή και ήδη τα νομικά ζητήματα ίσως δεν αποτελούν πόλο έλξης για το ακροατήριο, θα δείτε ότι θα έχουμε πρόβλημα χωρητικότητας.

Ενδεχομένως και οι παράγοντες της δίκης οι οποίοι θα θέλουν για κάποιο διάστημα να ξεκουραστούν, αλλά και οι δημοσιογράφοι θα χρησιμοποιούν εκείνη την αίθουσα ως προέκταση αυτής εδώ της αίθουσας. Δεν υπάρχει ανάμεσά τους η τηλεόραση ή οτιδήποτε άλλο το οποίο απαγορεύεται, για το οποίο το δικαστήριό σας τοποθετήθηκε ήδη και όλοι οι παράγοντες της δίκης.

Μ’ αυτό το σκεπτικό πιστεύω ότι δεν παραβιάζεται, παρά μόνο αποτελεί επέκταση του χώρου αυτής της αιθούσης στη μετάδοση στη διπλανή αίθουσα χωρίς να γίνεται μαγνητοσκόπηση. Εάν όμως γίνεται μαγνητοσκόπηση, πράγμα το οποίο όπως είπε η εισαγγελική αρχή θα ερευνήσει είναι κάτι άλλο, είναι κάτι διάφορο.

Εάν γίνεται μαγνητοσκόπηση είναι απαγορευμένο στα πλαίσια της αποφάσεως που εσείς λάβατε. Αν όμως δεν γίνεται μαγνητοσκόπηση. ¶ρα το θέμα της μαγνητοσκόπησης ενδιαφέρει. Το θέμα της αναμετάδοσης δηλαδή δεν θεωρώ ότι αποτελεί προέκταση αυτής της αίθουσας.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή