Ο αιγυπτιακός στρατός δεσμεύεται ότι θα εγγυηθεί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία εφόσον οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, την ώρα που η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλεί σε μαζικές συγκεντρώσεις κατά της ανατροπής του Μόρσι.
«Η σοφία, η εθνικοφροσύνη και οι εποικοδομητικές ανθρώπινες αξίες, τις οποίες όλες οι θρησκείες σέβονται, μας επιβάλλουν να αποφύγουμε τη λήψη αυθαίρετων μέτρων εναντίον οποιασδήποτε παράταξης ή πολιτικής ομάδας. Η ειρηνική διαμαρτυρία και η ελευθερία της έκφρασης αποτελούν αναπόσπαστο δικαίωμα για όλους, το οποίο ο λαός της Αιγύπτου έχει κερδίσει μέσω της επανάστασής», αναφέρεται σε ανάρτηση του στρατού στο Facebook.
Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι «η υπερβολική χρήση του δικαιώματος αυτού χωρίς λόγο θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις, όπως το κλείσιμο των δρόμων, καθυστερήσεις στις πληρωμές του δημοσίου και την καταστροφή των θεσμών, κάτι που αποτελεί απειλή για την κοινωνική ειρήνη, το εθνικό συμφέρον και βλάπτει την ασφάλεια και την οικονομία της πολύτιμης χώρας μας».
Μουσουλμανική Αδελφότητα: Κάλεσμα για μαζικές διαδηλώσεις
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε τους πολίτες «να συγκεντρωθούν ειρηνικά σε όλες τις πλατείες και τους δρόμους της Αιγύπτου και μετά την προσευχή της Παρασκευής, να βγουν από τα τζαμιά και να απορρίψουν το πραξικόπημα που αντιτίθεται στη θέλησή τους».
Η έκκληση έγινε λίγες ώρες αφότου πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Αδελφότητας συνελήφθησαν, μία μόλις ημέρα μετά από την απομάκρυνση του Μόρσι.
Στο λογαριασμό της στο twitter, η Μουσουλμανική Αδελφότητα διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο αρχηγός της, ο ανώτατος καθοδηγητής, Μοχάμεντ Μπαντί, είχε συλληφθεί.
Ο Μόρσι, η ανατροπή του οποίου επήλθε μετά από πρωτοφανείς μαζικές διαδηλώσεις των αιγυπτίων που απαιτούσαν την παραίτησή του, κρατείται στο υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Οι εισαγγελείς της χώρας επρόκειτο να ξεκινήσουν έρευνες σχετικά με μια σειρά κατηγοριών εναντίον του Μόρσι, του Μπαντί και 34 ακόμα ηγετών της Αδελφότητας και συμμάχων τους, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, MENA.
Ο προσωρινός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, είχε καλέσει νωρίτερα την Αδελφότητα να λάβει μέρος σε έναν ευρύ εθνικό διάλογο. «Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλείται να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν πρόκειται να αποκλειστεί. Εάν απαντήσουν στην έκκληση, θα τους καλωσορίσουμε», είπε ο Μανσούρ.
Η Αδελφότητα απέρριψε την πρόταση διαλόγου, καταδικάζοντας τις συλλήψεις των μελών της.
Πιέσεις ΗΠΑ για επιστροφή σε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Ομπάμα πιέζουν τους αιγυπτίους αξιωματούχους για τον άμεσο σχηματισμό μιας δημοκρατικής κυβέρνησης ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.
Ο κ. Ομπάμα συναντήθηκε με κορυφαίους συμβούλους στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο.
«Μέλη της εθνικής ομάδας ασφαλείας του προέδρου ήρθαν σε επαφή με αιγυπτίους αξιωματούχους και τους περιφερειακούς εταίρους μας ώστε να μεταφέρουν τη σημασία μιας άμεσης και πλήρης επιστροφής σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο αμερικανός πρόεδρος ασκεί πιέσεις ώστε να υπάρξει μια διαφανής πολιτική διαδικασία, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές, ευελπιστεί ότι ο στρατός θα αποφύγει τις αυθαίρετες συλλήψεις του Μόρσι και των υποστηρικτών του, ενώ παράλληλα τονίζει την ανάγκη να αποφευχθούν τα επεισόδια βίας.
Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, καθώς και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters