Πορτογαλία: Προσπάθεια για συμβιβασμό εντός του κυβερνητικού συνασπισμού

Αισιοδοξία για επιβίωση της κεντροδεξιάς συμμαχίας
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 15:36
UPD:15:45
REUTERS/TOBIAS SCHWARZ

Σε μια προσπάθεια να διασώσει την πλειοψηφία του συνασπισμού του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο (φωτογραφία), επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας, Παόυλο Πόρτας.

A- A A+

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Πορτογαλία συνέχιζαν την Πέμπτη να διεξάγουν διαπραγματεύσεις για να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση της κεντροδεξιάς συμμαχίας, η οποία έχει αποσταθεροποιηθεί από μια μείζονα πολιτική κρίση.

Ευρώπη και χρηματαγορές ανησυχούν ότι η πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα της Ιβηρικής μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας, εν μέσω προγράμματος δανειακής στήριξης.

Σε μια προσπάθεια να διασώσει την πλειοψηφία του συνασπισμού του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας, Παόυλο Πόρτας, ο οποίος είναι παράλληλα επικεφαλής του επίσης συντηρητικού κόμματος Λαϊκού Κόμματος, ήσσονος σχηματισμού του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
ηγεσία του δεύτερου εξουσιοδότησε τον κ. Πόρτας, την Τετάρτη το βράδυ, να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό ώστε να «βρουν μαζί μια βιώσιμη λύση για την κυβέρνηση της Πορτογαλίας». Η πρώτη τους χθεσινή συνάντηση χαρακτηρίστηκε «ιδιαίτερα εποικοδομητική» από πηγές της πορτογαλικής πρωθυπουργίας.

Μετά τις εκκλήσεις να υπάρξει επειγόντως μια «διασαφήνιση» της κατάστασης από τις Βρυξέλλες και την τιμωρία της Πορτογαλίας από τις αγορές, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους εταίρους του ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει την καταιγίδα την οποία προκάλεσαν οι παραιτήσεις του υπουργού Οικονομικών, Βίτορ Γκάσπαρ, την Δευτέρα και του υπουργού Εξωτερικών την επομένη.

Σύμφωνα με τον Τύπο, κ. Κοέλιο ελπίζει να παρουσιάσει, μετά τη νέα συνάντησή του με τον κ. Πόρτας εντός της ημέρας, μια διευθέτηση για την έξοδο της χώρας από την κυβερνητική κρίση στον πρόεδρο της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στις 19:00 ώρα Ελλάδος.

Το χρηματιστήριο της Λισαβόνας, το οποίο είχε βυθιστεί σημειώνοντας πτώση 5,31% την Τετάρτη κατά το κλείσιμο, ανακτούσε το πρωί ένα μέρος της ζημίας, καταγράφοντας άνοδο 3% τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Τα επιτόκια δανεισμού της Πορτογαλίας, τα οποία παραμένουν πάνω από το 7%, παρ’ ότι μειώθηκαν το τελευταίο διήμερο, ξεπέρασαν το 8%, για πρώτη φορά από το Νοέμβριο. Το επιτόκιο των πενταετών ομολόγων παρέμενε πάνω από το ψυχολογικό όριο του 7% και των δεκαετών ομολόγων βρισκόταν στο 7,59%, αυξημένο κατά έξι μονάδες βάσης, μετά το μεσημέρι.

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο νωρίτερα στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,50%, οι επενδυτές ανέμεναν τη συνέντευξη Τύπου για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την πολιτική της ΕΚΤ ενόψει του ενδεχομένου αναζωπύρωσης της κρίσης του κρατικού χρέους στην ΕΕ. Παράγοντες της αγοράς προέβλεπαν «μια δύσκολη κατάσταση» στις αγορές, καταγράφοντας τη «νευρικότητα» που επικρατεί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή