Με τα εγκαίνια των δύο ανεμόμυλων στο λόφο της Αγίας Άννας που έχουν αναπαλαιωθεί μετά από προσπάθειες του Δήμου Πάρου, τους υπαίθριους φούρνους να ψήνουν αρτολιχουδιές του παραδοσιακού Φούρνου της Αγκαιριάς και τα εργαστήρια ζυμαριού να δουλεύουν στο… φουλ εκπαιδεύοντας τους «μικρούς φουρνάρηδες» αρχίζουν σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου το απόγευμα στην Παροικιά οι τετραήμερες εκδηλώσεις του "1ου Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου 2013" που έχει φέτος επίκεντρο το ψωμί και τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιούνται:
-
Τετραήμερο αφιερωμένο στη γευσιγνωσία των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων της Πάρου, από την Τετάρτη 3 έως το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 στην Παροικιά (Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους),
-
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 7 και την Τρίτη 30 Ιουλίου στη Νάουσα και
-
Ολοκληρώνονται την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις Λεύκες
Οι φετινές εκδηλώσεις φιλοδοξούν να παρασύρουν τους παραγωγούς, τους κατοίκους, τους έλληνες και ξένους επισκέπτες του νησιού σε ένα πρωτότυπο γαστρονομικό ταξίδι, να τους μυήσουν στις παραδοσιακές τεχνικές παρασκευής, αλλά και στις γεύσεις του άρτου, των αρτοσκευασμάτων και των προϊόντων αλεύρου.
Έχει σημασία να τονιστεί ότι οι πρώτοι αληθινοί αρτοποιοί μπορεί να ξεκίνησαν την αρχαιότητα από την Αίγυπτο, αλλά είναι διεθνώς αποδεκτό ότι κυρίως οι Έλληνες είναι αυτοί που δημιούργησαν μια πλούσια ποικιλία ψωμιών προσθέτοντας αρώματα, γάλα και μέλι. Επιπλέον οι Έλληνες είναι αυτοί που δημιούργησαν τους πρώτους δημόσιους φούρνους και τα πρώτα σωματεία αρτοποιών, ορίζοντας βάρδιες και κανόνες της νυχτερινής δουλειάς τους.
Οι εκδηλώσεις…
Ο άρτος, «άρχοντας του τραπεζιού μας», θα βρεθεί στο επίκεντρο και θα τιμηθεί με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις. Το ψωμί, με ταυτότητα τον τόπο καταγωγής, την εργασία στα χωράφια, την γνώση αρτοποιών από γενεά σε γενεά, το εμπόριο, τις γεύσεις, τα ήθη και τα έθιμα, θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής συναντήσεων, θεαμάτων, εργαστηρίων και συναυλιών. Η Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους θα μετατραπεί σε ένα ανοιχτό εργαστήρι με υπαίθριο φούρνο, με δράσεις και γεγονότα για μικρά και μεγάλα παιδιά, σε ένα τεράστιο «σπιτικό τραπέζι» όπου και οι πιο απαιτητικοί καλοφαγάδες θα μπορούν να επιλέξουν τη γεύση που τους ταιριάζει μέσα από μία πλούσια γκάμα τοπικών άρτων και αρτοσκευασμάτων. Θα μπορούν να δοκιμάσουν τα παξιμάδια, τα κουλούρια, τους λουκουμάδες, τα ξεροτήγανα και όλων των ειδών τις πίτες (τυρόπιτες, μυζυθρόπιτες, κολοκυθόπιτες, αλλά και τα κολόπια, χορτοφουσκωτές πίτες στο φούρνο, γεμισμένες με χόρτα της εποχής) και γλυκίσματα.
Ο χώρος των εκδηλώσεων θα είναι μια περιοχή όπου θα εναλλάσσονται οι Παριανοί αρτοποιοί και θα παρουσιάζουν στους επισκέπτες όλα τα στάδια της αρτοποιητικής τέχνης, από το σιτάρι έως τον «Άρτον της Πάρου τον επιούσιον».
Το κοινό και το… σύνθημα
Tο καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται το φεστιβάλ είναι οι χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες του νησιού που θα γευτούν και φεύγοντας θα πάρουν μαζί τους τα τοπικά προϊόντα. Σε δεύτερο επίπεδο το φεστιβάλ έχει στόχο την προσέλκυση και ενημέρωση των επιχειρήσεων που έχουν σχέση με το χώρο της αρτοποιίας, της μαζικής εστίασης, καθώς και της διακίνησης και διανομής τοπικών προϊόντων.
Το σύνθημα είναι «Ψωμί με παριανή ταυτότητα»: επειδή το ψωμί διατρέχει τις γενεές και είναι κοινός παρονομαστής στους λαούς όλου του κόσμου, από το Βορρά έως το Νότο με τις πιο παράξενες γεύσεις και τα ιδιαίτερα σχήματά του.
Ένα φεστιβάλ πλούσιο σε εκπλήξεις, που θα εμπλέξει τη γεωργία, το εμπόριο, την τέχνη και την παράδοση και που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους σε μια διαδρομή της ιστορίας του ψωμιού που θα διεγείρει ουρανίσκους και πνεύματα.