ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με τη διαμεσολάβηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη.
«Εχουμε φτάσει στο τέρμα του δρόμου», δήλωσε πριν από λίγο ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Αναν για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο μιλώντας εκ μέρους του γενικού γραμματέα.
Ο κ. ντε Σότο διαβάζοντας την επίσημη ανακοίνωση του κ. Ανάν, επισήμανε οτι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος απάντησε στην πρόσκληση του κ. Ανάν καταφατικά λέγοντας ότι είναι έτοιμος να θέσει το σχέδιο σε δημοψήφισμα υπό κάποιους όρους, οι οποίοι αφορούσαν το νομοθετικό πακέτο του σχεδίου, το χρόνο που θα μεσολαβούσε για την ενημερώση των Ελληνοκυπρίων και τη συμφωνία Ελλάδας και Κύπρου.
Αντιθέτως, όπως επισήμανε ο κ. ντε Σότο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι δεν είναι προετοιμασμένος να κάνει το ίδιο καθώς διαφωνεί ριζικά σε θεμελιώδη ζητήματα που τίθενται από το σχέδιο. Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να υπογράψει τη δήλωση που ζητήθηκε από τις εγγυήτριες δυνάμεις, αφού κάτι τέτοιο θα απαιτούσε έγκριση από την Εθνοσυνέλευση.
Μιλώντας εκ μέρους του γενικού γραμματέα ο κ. ντε Σότο μετέφερε την απογοήτευση του κ. Ανάν για το γεγονός οτι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι δεν είχαν την ευκαιρία να αποφασίσουν μόνοι για το μέλλον τους. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι δεν θα εγκαταλείψει το Κυπριακό και θα αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία η οποία θα εμφανισθεί για την επίλυσή του στο μέλλον.
Ο ίδιος ο κ. ντε Σότο από την πλευρά του εξέφρασε τη λύπη του για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και δήλωσε ότι του έχει ζητηθεί να υποβάλει συνολική έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς επέρριψε τις ευθύνες, τόσο για την καθυστέρηση που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, όσο και για το τελικό αδιέξοδο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς και στην ιδιαίτερη βαρύτητα που δόθηκε στην προσπάθεια να συμφωνήσουν εκ των προτέρων οι εγγυήτριες δυνάμεις στο σχέδιο που θα ετίθετο σε δημοψήφισμα.
Ο κ. Ντενκτάς πρόσθεσε ότι η στάση του στη Χάγη βρισκόταν σε απόλυτη σύμπνοια προς τις απόψεις της Αγκυρας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκπροσωπούσε τη συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων.
Αναφερόμενος στην επικείμενη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τοποθετήθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής προοπτικής της τουρκοκυπριακής κοινότητας και επεσήμανε τα προβλήματα που θα προκύψουν από την ένταξη διαιρεμένου του νησιού.
«Δεν είμαστε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά είμαστε εναντίον του να χρησιμοποιείται η Ευρωπαϊκή Ενωση ως απειλή».
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων