ΗΠΑ : Αποφασισμένες στο θέμα του Ιράκ

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2003 07:34
UPD:07:41
A- A A+

Χωρίς το «πράσινο φως» του Συμβουλίου Ασφαλείας ενδεχόμενος πόλεμος εναντίον του Ιράκ, θα στερείται νομιμότητας, δήλωσε χθες από τη Χάγη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, την ώρα που η μία μετά την άλλη, οι χώρες που έχουν το δικαίωμα του «βέτο», δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το αμερικανο-βρετανικό κείμενο, που θα θέτει την 17η Μαρτίου, ως καταληκτική ημερομηνία για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, δήλωσε ότι θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μία νέα έκθεση για να καθορίσει κατά πόσο το Ιράκ ανταποκρίνεται στους όρους που έχει θέσει ο ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση η Γαλλία θα αντιταχθεί σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα νομιμοποιεί τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, ενώ υπογράμμισε ότι και η Κίνα είναι έτοιμη να ακολουθήσει την ίδια στάση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, δήλωσε ότι η χώρα του θα καταψηφίσει το κείμενο που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία.

Ο Κινέζος πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τζωρτζ Μπους, τον κάλεσε να επιλύσει την ιρακινή κρίση με ειρηνικά μέσα και να επιτρέψει τη συνέχιση των επιθεωρήσεων. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι το θέμα του Ιράκ αφορά την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Τζων Νεγκρεπόντε, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μ. Βρετανία αποφάσισαν να καθυστερήσουν την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το προτεινόμενο σχέδιο απόφασης για να επιχειρήσουν να επιφέρουν τροποποιήσεις μέσω διαπραγματεύσεων, ώστε να γίνει αποδεκτό από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου.

Ανακοίνωσε, δε ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη της εβδομάδας.

Την εισαγωγή τροποποιήσεων στο σχέδιο απόφασης εξετάζει και το Λονδίνο, σύμφωνα με τον Βρετανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ. Ωστόσο, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, μεταδίδει ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας δημόσια συζήτηση για το θέμα του Ιράκ.

Εν τω μεταξύ ακόμα ένας Αμερικανός διπλωμάτης, ο δεύτερος σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, παραιτήθηκε χθες από τα κυβερνητικά του καθήκοντα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολεμικές προετοιμασίες του Τζωρτζ Μπους κατά του Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, είχε χθες επικοινωνία με τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπως είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, οι δύο άνδρες συζήτησαν την κρίση στο Ιράκ, τις διαβουλεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και διμερή ζητήματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή