«Πρόοδος» στις συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας για τη Συρία

Εγγύτερα έρχεται η «Γενεύη 2»
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 16:22
UPD:16:33
REUTERS/POOL

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι (δεξιά) με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

A- A A+

Για πρόοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας σε ό,τι αφορά τη διεθνή διάσκεψη για την ειρήνευση στη Συρία έκανε λόγο την Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Συγκεκριμενοποιήσαμε μια σειρά ζητήματα τα οποία αφορούν τη διάσκεψη», δήλωσε ο κ. Κέρι, μετά τη συμμετοχή του, από κοινού με το ρώσο ομολογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνάντηση με θέμα την ασιατική περιφερειακή ασφάλεια.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, η διάσκεψη δεν αναμένεται να διεξαχθεί πριν από τον Αύγουστο ή και αργότερα.

Τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, σημείωσε ότι η «Γενεύη 2» πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό.

«Υπάρχει άμεση αναγκαιότητα να σταματήσει η βία. Έχει χαθεί τεράστιος αριθμός ανθρώπων, ενώ δυσθεώρητο είναι και το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης η οποία έχει δημιουργηθεί», δήλωσε ο κ. Μπαν.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ χαρακτήρισε την αμερικανορωσική πρωτοβουλία  «την πλέον ευεπίφορη για μια σταθερή λύση».

REUTERS

Ρωσία και ΗΠΑ καλούν τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να δεχθούν μία λύση στη βάση του τελικού ανακοινωθέντος της «Γενεύης 1» της 30ης Ιουνίου 2012.

Η δήλωση μιλούσε για άμεση λήξη των εχθροπραξιών και δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης με αξιωματούχους τόσο από την πλευρά του καθεστώτος Άσαντ όσο και από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι νεκροί του συριακού εμφυλίου ξεπερνούν τους 93.000 και οι σύροι πρόσφυγες το 1,5 εκατομμύριο.

Τη Δευτέρα, οι αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου κάλεσαν σε άμεση συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποτροπή «μιας σφαγής από τις δυνάμεις του Άσαντ» στην πόλη Χομς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή