Μόνο τέσσερις ενδιαφέρθηκαν για το βρετανικό «εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 13:35
UPD:13:36
EPA/ANDY RAIN
A- A A+

Έξι μήνες μετά από την έναρξη του Green Deal, της βρετανικής εκδοχής του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», μόλις τέσσερα νοικοκυριά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως παραδέχθηκε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Το πρόγραμμα του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποσκοπεί στην παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες ακινήτων με στόχο βελτιώσεις που θα ενισχύσουν την αποδοτικότητα του σπιτιού τους, π.χ. τη μόνωσή του ή την τοποθέτηση αποδοτικότερων λεβήτων. Οι εργασίες χρηματοδοτούνται με ειδικά δάνεια, ύψους έως και 10.000 στερλινών, τα οποία αποπληρώνονται μέσα σε 25 χρόνια από τα χρήματα που εξοικονομούν οι ιδιοκτήτες στα τιμολόγιά τους.

Παρότι οι αξιολογήσεις και επιθεωρήσεις σε σπίτια ξεπέρασαν τις 38.000, μόλις τέσσερις ιδιοκτήτες συμφώνησαν στην ένταξη του ακινήτου τους στο Green Deal, όμως σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν ξεκίνησαν εργασίες. Άλλοι 241 δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε βελτιώσεις στο μέλλον.

YOUTUBE/DECC GOVUK

Η βρετανική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στην εξεύρεση χρηματοδοτών, καθώς μέχρι στιγμής μόλις πέντε όμιλοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

«Οι πρώτοι χρηματοδότες του Green Deal μόλις καθόρισαν τους χρηματοδοτικούς τους όρους και προϋποθέσεις», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γκρεγκ Μπάρκερ προσθέτοντας ότι έως το τέλος του έτους θα έχει εγκριθεί η συμμετοχή άλλων 50 ομίλων. «Θα πάρει χρόνο σε αυτήν τη νέα αγορά να βρει το πάτημά της, όμως από εδώ και στο εξής πιστεύω ότι ο αριθμός των συμβολαίων θα αρχίσει να καταγράφει σταθερή αύξηση.»

Τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης έθεσε υπό αμφισβήτηση η αξιωματική αντιπολίτευση, με τη σκιώδη υπουργό Λουσιάνα Μπέργκερ να λέει ότι «οι αριθμοί δείχνουν πως [το Green Deal] αποτυγχάνει. Τα νοικοκυριά χρειάζονται βοήθεια με τα τιμολόγιά τους σήμερα, όχι σε 10 χρόνια.»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή