Δηλώσεις Πάνου Μπεγλίτη για το Κυπριακό

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2003 12:20
A- A A+

Απογοήτευση και λύπη εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης, για το αδιέξοδο που διαπιστώθηκε στη Χάγη, λόγω της αδιαλλαξίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο της προσπάθειας επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου φέρει ακέραια η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ολη αυτή την περίοδο, πρόσθεσε, διαπιστώθηκε καλή θέληση και εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Παπαδόπουλος έδειξε ότι επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος, είπε ο κ. Μπεγλίτης.

Η ελληνική πλευρά ευχαριστεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τις προσπάθειες που κατέβαλε και πιστεύει ότι η Χάγη δεν είναι το τέλος του δρόμου, δεν είναι το τέλος της προσπάθειας, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η διαδικασία δεν τερματίστηκε και ότι από τα λεγόμενα του κ. Ανάν στη Χάγη συνάγεται ότι ο ίδιος ο γενικός γραμματέας παραμένει στη διάθεση των δύο κοινοτήτων για τη συνέχιση των προσπαθειών.Η συνέχιση της διαδικασίας είναι για την ελληνική πλευρά στρατηγικός στόχος, είπε.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Μπεγλίτης απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η πορεία αυτή απειλείται και τόνισε ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά και θα κορυφωθεί με την υπογραφή στην Αθήνα της πράξης προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Παραμένουμε σταθεροί με σύμπνοια και συνεργασία στο πλευρό της ελληνοκυπριακής πλευράς, με την οποία συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά», είπε.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα σχετικά με την στάση της Αγκυρας, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η τουρκική πλευρά έχει τις δικές της ευθύνες, τόνισε ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση έγινε απο τον ίδιο τον Ραούφ Ντενκτάς.

Πρόσθεσε επίσης ότι η αρνητική εξέλιξη που σημειώθηκε στη Χάγη δεν συμβάλει στην προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι σχέσεις Αθήνας-Αγκυρας έχουν φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο, που λειτουργούν αποτρεπτικά στις εντάσεις.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς