Αυτός ο δρόμος, ο μακρύς, ο μέγας

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2003 15:43
UPD:21:38

A- A A+

«Φτάσαμε στο τέρμα του δρόμου. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα παρουσιαστεί μια νέα τέτοια ευκαιρία σύντομα. Ωστόσο θέλω οι άνθρωποι στην Κύπρο να γνωρίζουν ότι δεν τους εγκαταλείπω.

Λυπούμαι που δεν είχαν την ευκαιρία να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη Χάγη.

Η υπόθεση εκεί που φαινόταν να έχει μέλλον, απεδείχθη ότι είχε πολύ περισσότερο παρελθόν.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η σημερινή κατάσταση είναι καλύτερη από εκείνη που θα διαμόρφωνε μια λύση με βάση το σχέδιο Ανάν. Θεωρούν ως δεδομένη την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στις 16 Απριλίου η Κύπρος θα υπογράψει τη συνθήκη προσχώρησης, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης. Καλό είναι να μην ξεχνούμε ότι η ένταξη θα οριστικοποιηθεί μόνο μετά την πλήρη αποδοχή της από τα κοινοβούλια των «15» και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και όταν έχεις να κάνεις με ψηφοφορίες, κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να προδικαστεί.

Το σχέδιο Ανάν σίγουρα δεν ήταν ιδανικό, ούτε για τους Τουρκοκύπριους, ούτε και για τους Ελληνοκύπριους. Αλλά, δεν ήταν οι αδυναμίες του που οδήγησαν σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στη Χάγη. Υπήρχε έλλειμμα βούλησης να ζήσουν μαζί οι δύο κοινότητες. Χωρίς αυτή τη βούληση, δεν υπάρχει σχέδιο που να μπορεί να αποδειχτεί καλό και λειτουργικό.

Ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σχολιάζει σήμερα ότι ο Ραούφ Ντενκτάς κατάφερε να αντισταθεί στις φωνές που καλούσαν για λύση και κατάφερε να συνεχίσει την «μη λύση».

Το Ιράκ δημιούργησε ένα χαοτικό κλίμα στην τουρκική κοινή γνώμη που παρακολουθούσε συνεχώς τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, και αυτό εξυπηρέτησε τον Ντενκτάς, εκτιμά ο δημοσιογράφος.

Ο Γκιουλ περικυκλώθηκε από το μέτωπο που στήριζε την «μη λύση», και ήταν τόσο απασχολημένος με το Ιράκ που δεν μπορούσε να στηρίξει κατάλληλα όσους ήθελαν την λύση και δεν μπόρεσε να αντισταθεί στους στρατηγούς, στον πρόεδρο Σεζέρ και σε αυτούς τους Τούρκους διπλωμάτες που επιθυμούν την «εγκατάσταση» της Τουρκίας στην Κύπρο, γράφει.

Οι κινήσεις του Ντενκτάς έγιναν ακόμα πιο εύκολες, επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν παρέμεινε αναποτελεσματικός.

Τέλος, ο Μπιράντ αναφέρει ότι η λύση αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο του 2004. Στο τέλος του 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διατυπώσει μία γνωμοδότηση και μία σύσταση για το εάν η Τουρκία καλύπτει τις πολιτικές προϋποθέσεις προσχωρήσεως.

Μία από αυτές είναι και το θέμα της Κύπρου. Εάν στο τέλος του 2004 δεν έχει αλλάξει η κατάσταση στην Κύπρο, τότε θα συμβεί το παράδοξο: η χώρα που κάνει ενταξιακές διαπραγματεύσεις (Τουρκία), δεν αναγνωρίζει χώρα-μέλος, που θα είναι η Κύπρος.

«Οι Ελληνοκύπριοι κέρδισαν την παρτίδα. Τώρα θα μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να περιμένουν μια πολιτική αλλαγή», δήλωσε ο ηγέτης του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος αξίωσε πρόωρες εκλογές στα κατεχόμενα, μετά το αδιέξοδο στη Χάγη. Η θητεία της ψευδοβουλής εκπνέει τον προσεχή Δεκέμβριο, αλλά όπως τόνισε ο Ταλάτ η υποστήριξη προς τον Ντενκτάς έχει μειωθεί.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή