Ειδική μνεία για την «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη

Στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου
Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2013 09:55
UPD:10:06

Σκηνή από την ταινία «Χαρά» με πρωταγωνίστρια την Αμαλία Μουτούση.

A- A A+

Η ταινία «Χαρά», του Ηλία Γιαννακάκη, απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου και, όπως κάθε χρόνο, συγκέντρωσε χιλιάδες εκπροσώπους της βιομηχανίας του κινηματογράφου αλλά και του «καλλιτεχνικού τουρισμού» που αναζητούν τις νέες τάσεις στο διεθνές σινεμά.

Η ασπρόμαυρη ελληνική ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ και τιμήθηκε από την κριτική επιτροπή, ως «ένα μοναδικό πορτρέτο γυναικείου χαρακτήρα και μια εξαιρετική ερμηνεία από την Αμαλία Μουτούση», στον ρόλο της κεντρικής ηρωίδας.

Χαρά είναι το όνομα της κεντρικής ηρωίδας της ταινίας του Ηλία Γιαννακάκη, μιας 45χρονης γυναίκας με γλυκό πρόσωπο και αμφίβολα κίνητρα. Χαρά της, το μωρό που κρατά στα χέρια, του ψιθυρίζει, το νανουρίζει. Μόνο που το μωρό δεν είναι δικό της. Το έκλεψε από το νοσοκομείο και, στην πορεία, το προστάτευσε διαπράττοντας ακόμα και φόνο. Η Χαρά συλλαμβάνεται, προφυλακίζεται και δικάζεται.
Από τη μια πλευρά, το φιλμ είναι το οδοιπορικό της ηρωίδας, στο δρόμο αλλά και στην ψυχή της. Η Αμαλία Μουτούση  ερμηνεύει ένα ρόλο αψεγάδιαστο, διακριτικό, με βάθος, εσωτερικότητα, δύναμη στο βλέμμα και νόημα στην κάθε της κίνηση.

Ο Ηλίας Γιαννακάκης προκάλεσε αίσθηση με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, «Αλεμάγια», το 2004. Πέρασε τα επόμενα χρόνια στο χώρο του ντοκιμαντέρ, συνεργαζόμενος σταθερά με το «Παρασκήνιο»,  και φέτος επέστρεψε με τη «Χαρά», όπου εκτός από την Αμαλία Μουτούση συμμετέχουν οι  Γιώργος Συμεωνίδης, Λήδα Πρωτοψάλτη, Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Φλέσσας και Κώστας Μπερικόπουλος.
Το μεγάλο βραβείο στο διεθνές διαγωνιστικό του Φεστιβάλ πήγε στο  φιλμ «A World Not Ours» του Μαχντί Φλάιφελ από τον Λίβανο, το βραβείο καλύτερης βρετανικής ταινίας απέσπασε το ντοκιμαντέρ «Leviathan» των Λουσιέν Καστένγκ - Τέιλορ και Βερένα Παραβέλ.

Σημειώνεται ότι σε παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ, την Ελλάδα εκπροσώπησε επίσης η Κωνσταντίνα Βούλγαρη, με την ταινία «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους»

Προτεινόμενα για εσάς