Ογκώδεις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013 23:04
UPD:01/07/2013 06:32
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου (φωτογραφία) και σε άλλες πόλεις της χώρας, κατά την πρώτη επέτειο της ανάδειξης στην προεδρία του Μοχάμεντ Μόρσι, που οι διαδηλωτές κατηγόρησαν ότι κυβερνά προς όφελος αποκλειστικώς των ισλαμιστών, ζήτησαν να παραιτηθεί και ανακοίνωσαν ότι μέχρι τότε οι κινητοποιήσεις θα παραταθούν

A- A A+

Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι κάθε ηλικίας διαδήλωσαν στο Κάιρο και στην επαρχία, ζητώντας την παραίτηση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος έκλεισε ένα χρόνο στην εξουσία.

Παρατηρητές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επρόκειτο για «τις μεγαλύτερες λαϊκές κινητοποιήσεις από τις αρχές του 2011, όταν ανατράπηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, το πλήθος που συνέρρευσε εκεί, από πολλά και διαφορετικά σημεία της χώρας, ήταν εφοδιασμένο με κόκκινες κάρτες «για τον πρόεδρο», που στηρίζουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Άλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε αργότερα κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο προάστιο της Ηλιούπολης, ενώ γίνονταν αντιληπτές οι πτήσεις των ελικοπτέρων των ενόπλων δυνάμεων της περιοχής του Καΐρου.

Ογκώδης ήταν και η κινητοποίηση στην Αλεξάνδρεια, την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αιγύπτου, αλλά και στη Μενούφ και στη Μαχάλα, που εκτείνεται πάνω στο δέλτα του Νείλου, καθώς επίσης στο Πορτ Σάιντ και στην πόλη του Σουέζ, πάνω στην ακτή της ομώνυμης διώρυγας.

Διαδήλωση έγινε επίσης στην γενέτειρα του προέδρου της Αιγύπτου, που βρίσκεται βορειοανατολικά του Καΐρου, τη Ζαγκαζίγκ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Αντιδρώντας στις ογκώδεις κινητοποιήσεις, η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε ότι «αποκλειστικά μέσω του διαλόγου θα επέλθει η συνεννόηση» και δήλωσε παράλληλα έτοιμη «για να ξεκινήσει ο αληθινός εθνικός διάλογος».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει ανάλογες πρωτοβουλίες του προέδρου κατά τις τελευταίες λίγες μέρες «επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή