Διεθνής δυσαρέσκεια για την εξέλιξη στο Κυπριακό

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2003 07:21
A- A A+

Τη δυσαρέσκειά του για το ναυάγιο των συνομιλιών στη Χάγη για το Κυπριακό, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι δεν είναι βέβαιος εάν θα παρουσιαστεί σύντομα τέτοια ευκαιρία.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται, ότι το γραφείο του Αλβάρο ντε Σότο στην Κύπρο, θα κλείσει εντός των επομένων εβδομάδων.

Τη δυσαρέσκειά τους για την αποτυχία των συνομιλιών στη Χάγη και την αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασαν το State Department και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας και το θέμα του Ιράκ, δεν επέτρεψαν στην τουρκική κυβέρνηση να πάρει την απόφαση να λύσει το Κυπριακό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. «Λέμε καθαρά στην Τουρκία ότι με τη στάση της δημιουργεί πρόβλημα, ότι η ευρωπαϊκή της πορεία περνά από το Κυπριακό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας.

«Οταν τα γεγονότα γίνουν γνωστά, όλοι θα δουν ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο, οφείλεται αποκλειστικά στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς», δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ο Ραούφ Ντενκτάς επέρριψε τις ευθύνες για το αδιέξοδο στον Κύπριο πρόεδρο και υποστήριξε ότι η απόσυρση του Κόφι Ανάν από τις διαβουλεύσεις θα επηρεάσει θετικά τις συνομιλίες του με τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

«Δεν έκλεισαν οι πόρτες για την ειρήνη», δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ. Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν, τασσόταν υπέρ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ως ιδρυτικού κράτους με κυρίαρχο και ισότιμο πολιτικό καθεστώς.

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόϊγκεν, δήλωσε ότι εφ'όσον δεν υπάρξει λύση, το βόρειο τμήμα της Κύπρου θα αντιμετωπίζεται ως κατεχόμενο μέρος ευρωπαϊκής επικράτειας.

«Το ζητούμενο τώρα είναι να φύγει ο Ραούφ Ντενκτάς. Θα πιέσουμε για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή