Φ. Κουβέλης: Αριστερά της ευθύνης παραμένει η ΔΗΜΑΡ

«Κυβερνώσα αλλά όχι απαραίτητα κυβερνητική»
Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013 12:35
UPD:14:44
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν φοβάται ούτε υπαναχωρεί από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της και παραμένει «κυβερνώσα Αριστερά», ωστόσο όχι απαραιτήτως κυβερνητική.

A- A A+

Εκφραστή της «αριστεράς της ευθύνης» χαρακτήρισε τη Δημοκρατική Αριστερά ο πρόεδρός της, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας το Σάββατο το πρωί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν φοβάται ούτε υπαναχωρεί από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της και παραμένει «κυβερνώσα Αριστερά», ωστόσο όχι απαραιτήτως κυβερνητική.

«Η διακυβέρνηση της χώρας δεν μας φοβίζει, το αποδείξαμε. Η Δημοκρατική Αριστερά απέδειξε με τη στάση της πως Αριστερά και διακυβέρνηση δεν είναι έννοιες αντίπαλες», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος.

YOUTUBE/ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ομιλία του Φ. Κουβέλη στην Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Επανέλαβε παράλληλα τους λόγους για τους οποίους η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «όχι απλώς ερήμην των άλλων, αλλά ερήμην και των ίδιων των κυβερνητικών εταίρων του και μάλιστα παρά τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεση των εταίρων, εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μόνο με τους υπουργούς της ΝΔ και κλείνει εν μία νυκτί την ΕΡΤ».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε, επίσης, ότι το θέμα της αυταρχικής συμπεριφοράς δεν αφορά μόνον την ΕΡΤ, αλλά και άλλους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, όπως η διοικητική μεταρρύθμιση και οι οι αποκρατικοποιήσεις.

«Ο κ. Σαμαράς δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα για συνθετική και προωθητική λύση. Για μια επί της ουσίας επανατοποθέτηση του ζητήματος. Επέμενε μέχρι τέλους στη μη έμπρακτη αναγνώριση των λαθών του», ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει βέλη και κατά του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως αλλού και όχι στη ΔΗΜΑΡ πρέπει να αναζητηθούν οι «αιφνίδιες μεταστροφές απόψεων».

«Οι υπογραφές των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται στην πρόταση νόμου των δύο κομμάτων για την καταψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Η πρόταση θα έρθει στη Βουλή. Και τότε θα σημάνει η ώρα της αλήθειας για όλους», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Χαρακτήρισε επίσης ανυπόστατες τις φήμες περί αρχικής συμφωνίας και στη συνέχεια υπαναχώρησης της ΔΗΜΑΡ σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ.

ΔΗΜΑΡ και κυβέρνηση

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ σε σχέση με την κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι το κόμμα παραμένει, από άλλη πλευρά, στρατευμένο στην υπόθεση υπέρβασης της κρίσης «με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια».

Σημείωσε δε ότι  η χώρα πρέπει να  δώσει τη μάχη για την παραμονή  της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με το δικό της διακριτό στίγμα, χωρίς να απομακρυνθεί ούτε κατ’  ελάχιστον από την πολιτική των «δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, με σαφήνεια και προγραμματική δέσμευση».

Πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ανασυγκρότησης  του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες του κόμματος προς την κατεύθυνση αυτή, σημειώνοντας ότι η έκφραση του συγκεκριμένου χώρου καθίσταται περισσότερο αναγκαία  από ποτέ για την κοινωνική και  τη δημοκρατική  λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

«Το δικομματισμό και το διπολισμό τον πληρώσαμε ακριβά. Μόνο ως καρικατούρα μπορεί να υπάρξει πάλι. Και αυτό πρέπει να αποκρουσθεί. Η Δημοκρατική Αριστερά θα πρωταγωνιστήσει σε αυτήν την προσπάθεια», κατέληξε ο κ. Κουβέλης, κάνοντας λόγο, εν όψει και του 2ου τακτικού συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, για την ανάγκη συγκρότησης «μιας ισχυρής παράταξης, μιας συμμαχίας του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή