Ισπανία: Η πρώτη μονάδα μετατροπής λυμάτων σε βιοκαύσιμο

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013 12:47
REUTERS/JON NAZCA

Η μονάδα ονομάζεται All-gas - λέξη που παραπέμπει στο ισπανικό “algas”, δηλαδή φύκια.

A- A A+

Αναζητώντας φιλικότερους προς το περιβάλλον τρόπους κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της και θέλοντας να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο, μια κωμόπολη της νοτιοδυτικής Ισπανίας στράφηκε στους κατοίκους της, ζητώντας τους να... τραβήξουν το καζανάκι. Η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στο θέρετρο Τσικλάνα ντε λα Φροντέρα πιστεύεται ότι είναι η πρώτη στον κόσμο που μετατρέπει λύματα αποχέτευσης σε καθαρή ενέργεια.

Η μονάδα ονομάζεται All-gas - λέξη που παραπέμπει στο ισπανικό “algas”, δηλαδή φύκια - καθώς τα λύματα μετατρέπονται σε πράσινη ενέργεια με την καλλιέργεια φυκιών, τα οποία αναπτύσσονται με ηλιακό φως. Έπειτα η βιομάζα χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής ή ακόμη και σε αυτοκίνητα.

«Κανείς δεν έχει κάνει τη μετατροπή από λύματα σε βιοκαύσιμο, το οποίο αποτελεί μια βιώσιμη προσέγγιση», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Φρανκ Ρογκάγια, επικεφαλής του All-gas. Όπως εξήγησε, κατά την αναπαραγωγή τους τα φύκια απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα για να επιβιώσουν. Έπειτα μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε βιοκαύσιμο.

Σε πρώτη φάση η μονάδα θα λειτουργήσει δοκιμαστικά, σε ένα χώρο 200 τετραγωνικών μέτρων, με την προοπτική να τροφοδοτήσει το πρώτο αυτοκίνητο έως το Δεκέμβριο. Αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το 2015 παράγοντας 3 τόνους φυκιών για 200 αυτοκίνητα ή 10 οχήματα αποκομιδής απορριμμάτων το χρόνο.

REUTERS/JON NAZCA

Οι υπεύθυνοι του έργου έχουν καταρτίσει λίστα με 300 κωμοπόλεις, όπως η Τσικλάνα ντε λα Φροντέρα, όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές για την ανέγερση παρόμοιων μονάδων.

Η μονάδα All-gas ανήκει στην Aqualia και χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι υπεύθυνοι του έργου έχουν καταρτίσει λίστα με 300 κωμοπόλεις, όπως η Τσικλάνα ντε λα Φροντέρα, όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές για την ανέγερση παρόμοιων μονάδων. «Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία καθώς 40 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της Ισπανίας, θα μπορούσαν να τροφοδοτούν 200.000 οχήματα τραβώντας το καζανάκι της τουαλέτας!», πρόσθεσε ο Ρογκάγια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή