Παρελθόν και μέλλον συναντιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος»

Το Κέντρο Πολιτισμού αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2015
Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013 18:54
UPD:19:16
Γιώργης Γερόλυμπος

Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2015 και να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το φθινόπωρο του 2016.

A- A A+

Οι εργασίες κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, «συνομιλούν» με το παρελθόν της περιοχής, έτσι όπως μεταφέρεται από απρόσμενα ευρήματα, αλλά και με το μέλλον, μέσα από τις σημαντικές καινοτομίες, που υιοθετούνται.

Tο αρχαϊκό νεκροταφείο του Φαλήρου

ΓΙΏΡΓΗΣ ΓΕΡΌΛΥΜΠΟΣ
Το παρελθόν της περιοχής, έτσι όπως αποκαλύπτεται από τις σωστικές ανασκαφές της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στον χώρο, όπου θα ανεγερθεί το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ταφή  νεκρών,  από τον 7ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ.. Σημειώνεται ότι το αρχαϊκό νεκροταφείο του Φαλήρου είναι γνωστό ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της σωστικής ανασκαφής θα εκτεθούν μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Επίσης, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος, η Εφορεία θα προχωρήσει σε διεπιστημονική εξέταση του σκελετικού υλικού, προκειμένου να συμπληρώσει την εικόνα για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής, αλλά και τις πρακτικές του βίαιου θανάτου των φυλακισμένων.

Οι καινοτομίες

ΓΙΏΡΓΗ ΓΕΡΌΛΥΜΠΟΣ
Το έργο της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στήνει «γέφυρες» με το μέλλον, έχοντας επικεντρωθεί σε τρεις τομείς: στην ποιότητα κατασκευής, την προστασία του περιβάλλοντος και την ικανοποίηση της τοπικής κοινότητας της Καλλιθέας.
Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2015 και να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το φθινόπωρο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι θα περιλαμβάνει τα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και ένα πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο.

«Στο Κέντρο Πολιτισμού δεν θέλουμε απλούς επισκέπτες, θέλουμε ενεργούς πολίτες που θα συμμετέχουν στη δημιουργία των δραστηριοτήτων» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», Ιωάννης Τροχόπουλος.
«Το νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα αποτελέσει νέα τομή στην Ιστορία της, που θα θέσει τέλος στη σημερινή κατάσταση της δεινής παρακμής της και θα τη βοηθήσει να παίξει νέο ρόλο» αναφέρει ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Σταύρος Ζουμπουλάκης.

«Η μεταφορά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού μας χαροποιεί, διότι θα διαθέτουμε ένα από τα πιο σύγχρονα λυρικά θέατρα του κόσμου. Η πρόκληση θα είναι να παγιώσει η Λυρική τη θέση της στη συνείδηση του κόσμου, με στόχο να αγκαλιάσει όλους τους πολίτες» σημειώνει με τη σειρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρων Μιχαηλίδης.

2ο Διεθνές Συνέδριο για την Κοινωφελή Δράση
Η ξενάγηση στο έργο της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού και οι παρουσιάσεις των ομιλητών έγιναν με αφορμή την έναρξη των εργασιών του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κοινωφελή Δράση.

Στο συνέδριο, που άρχισε τις εργασίες του σήμερα και θα διαρκέσει έως αύριο στην Αθήνα, συμμετέχουν περίπου 60 Έλληνες και ξένοι ομιλητές από σημαντικά κοινωφελή ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στους ομιλητές συγκαταλέγονται ο επενδυτής και ιδρυτής του κοινωφελούς οργανισμού «Open Society Foundations», ο Σουηδός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Πίτερσον, Άντερς Άσλαντ,  και ο παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού, Γκάρι Κασπάροφ.

Προτεινόμενα για εσάς