Πλήρης ο επαναπατρισμός του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού από τη Συρία;

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 17:00
UPD:17:17
EPA/SANA

Η βάση της Ταρτούς, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 220 χλμ. βορειοδυτικά της Δαμασκού, δημιουργήθηκε βάσει μιας συμφωνίας που είχε συναφθεί το 1971 μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Συρίας (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Στον επαναπατρισμό όλου του στρατιωτικού προσωπικού της το οποίο εργαζόταν ως τώρα στο λιμάνι της Ταρτούς της Συρίας προχώρησε η Ρωσία εξαιτίας της σύγκρουσης η οποία μαίνεται στη χώρα, υποστηρίζει στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται στο φύλλο της Τετάρτης η ρωσική εφημερίδα «Βεντομόστι».

Σύμφωνα με την πηγή, η οποία προέρχεται από τους κόλπους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, κανένας στρατιωτικός ή μέλος του πολιτικού προσωπικού το οποίο εργάζεται για το υπουργείο δεν βρίσκεται πλέον στην Ταρτούς.

Η πηγή διευκρίνισε πως η απόφαση απομάκρυνσης του προσωπικού έγινε με στόχο να περιοριστούν οι κίνδυνοι οι οποίοι συνδέονται με την εμφύλια σύγκρουση στη Συρία που έχει προκαλέσει περισσότερους από 100.000 νεκρούς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ είχε προβεί σε δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση σε συνέντευξή του στην αραβόφωνη εφημερίδα «Αλ Χάγιατ» του Λονδίνου.

«Σήμερα δεν υπάρχει πλέον κανένα μέλος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Συρία», είχε δηλώσει.

«Στην Ταρτούς ουδέποτε είχαμε βάση. Πρόκειται για ένα σημείο τεχνικής υποστήριξης για τη συντήρηση των πλοίων τα οποία πλέουν στη Μεσόγειο», είχε διευκρινίσει ο κ. Μπογκντάνοφ.

Η βάση της Ταρτούς, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 220 χλμ. βορειοδυτικά της Δαμασκού, δημιουργήθηκε βάσει μιας συμφωνίας που είχε συναφθεί το 1971 μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Συρίας.

Είναι εξοπλισμένη με στρατώνες, αποθήκες, πλωτές αποβάθρες και ένα πλοίο για την πραγματοποίηση των επισκευών, σύμφωνα με τα επίσημα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Παρά τη μικρή σημασία του σε στρατιωτικό επίπεδο, το λιμάνι της Ταρτούς θεωρείται από πολλούς αναλυτές σύμβολο της επιρροής της Μόσχας στη Μέση Ανατολή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή