Ισημερινός: Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για άσυλο στον Σνόουντεν

ΗΠΑ: Μην βοηθήσετε τον Σνόουντεν
Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013 08:20
UPD:09:47
REUTERS/JASON LEE

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην πράκτορας της CIA, ο οποίος παραδέχτηκε πρόσφατα ότι είναι πίσω από την αποκάλυψη του μυστικού προγράμματος παρακολουθήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης στο διαδίκτυο, κατηγορείται πλέον για κατασκοπεία.

A- A A+

Ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, υπέβαλε αίτημα για πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό, όμως δεν έχει ληφθεί ακόμη καμιά απόφαση, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο.

«Θα πάρουμε απόφαση γι' αυτό, το αναλύουμε έχοντας μεγάλη αίσθηση των ευθυνών μας. Η υπόθεση αφορά την ελευθερία της έκφρασης και την ασφάλεια των πολιτών στον κόσμο», τόνισε.

Ο Σνόουντεν μετέβη χθες αεροπορικώς από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα και πιστεύεται ότι βρίσκεται στο τμήμα τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της ρωσικής πρωτεύουσας. Καταζητείται από τις ΗΠΑ επειδή αποκάλυψε εκρηκτικές πληροφορίες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Οι ΗΠΑ έχουν ακυρώσει το διαβατήριό του και ζητούν να εμποδιστεί ο Σνόουντεν να συνεχίσει το δρόμο του.

«Ξέρουμε πως είναι στη Μόσχα. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις αρχές», διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο μια απόφαση υπέρ του Σνόουντεν να βλάψει τις σχέσεις του Κίτο με την Ουάσινγκτον, ο Πατίνο απάντησε: «Ενεργούμε πάντα βάσει αρχών, όχι υπέρ των στενών συμφερόντων μας. Υπάρχουν κυβερνήσεις που ενεργούν περισσότερο υπέρ των στενών συμφερόντων τους. Όχι εμείς. Προσέχουμε τα δικαιώματα του ανθρώπου».

REUTERS

Ο ιστότοπος WikiLeaks που ιδρύθηκε από τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει βρει άσυλο και ο ίδιος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοση, ανακοίνωσε πως ο Σνόουντεν βρίσκεται «καθ' οδόν προς τη Δημοκρατία του Ισημερινού μέσω ασφαλούς οδού για να του χορηγηθεί άσυλο».

ΗΠΑ: Μην βοηθήσετε τον Σνόουντεν

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τις χώρες στο δυτικό ημισφαίριο ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν θα μπορούσε να ταξιδέψει ή να ζητήσει καταφύγιο σε κάποια από αυτές.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από τις χώρες να μην επιτρέψουν στον πρώην κατάσκοπο να συνεχίσει τα διεθνή ταξίδια του και να εισέλθει στο έδαφος τους, αναγκάζοντας τον επί της ουσίας να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις ότι ο Σνόουντεν καταζητείται για κακουργηματικές πράξεις, και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να του επιτραπεί να συνεχίσει τα διεθνή ταξίδια του παρά μόνο ένα αναγκαίο της επιστροφής στις ΗΠΑ», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, διότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ δεν προχώρησαν στη σύλληψη του Σνόουντεν, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις σε ανώτερο επίπεδο και τις σχετικές διμερείς επαφές, ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες και διαφωνούν με την θέση των αρχών του Χονγκ Κονγκ να μην τιμήσουν το αμερικανικό αίτημα για τη σύλληψη του φυγόδικου», είπε ο αξιωματούχος χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα ανησυχητική την απόφασή τους.

Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Κέιτλιν Χέιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν επίσης μέσω διπλωματικών διαύλων τις έντονες αντιρρήσεις τους στις αρχές του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας για την απόφασή τους να αφήσουν τον Σνόουντεν να διαφύγει.

«Επισημάνθηκε ότι τέτοια συμπεριφορά βλάπτει τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Χονγκ Κονγκ και ΗΠΑ-Κίνας», δήλωσε η Χέιντεν.

Τέλος, ο Λευκός Οίκος αναμένει από τη ρωσική κυβέρνηση να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να εκδώσει τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή