Οι κότες θέλουν τάισμα

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2003 15:44

A- A A+

«Δεν μας ενδιαφέρουν οι κότες, αν δεν γυρίσουν στο μαντρί οι αγελάδες». Τάδε έφη Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει τις πολυπόθητες ψήφους των «μικρών» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Περίεργη πολιτική αντίληψη έχουν οι ιθύνοντες στις ΗΠΑ. Και θέλουν τις ψήφους των αναποφάσιστων και τους αποκαλούν κότες. Αλλά, μάλλον θα εντάσσεται στη γενικότερη νοοτροπία τους περί φάρμας των ζώων, όπου διεκδικούν το ρόλο του ποιμένα. Και όπως λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία «αν καβαλήσει κάποιος την τίγρη, δεν κατεβαίνει ποτέ».

Πακιστάν, Χιλή, Μεξικό, Καμερούν, Αγκόλα και Γουϊνέα, που ασκεί και την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι οι «έξι ταλαντευόμενοι», οι χώρες που κρατούν τις Ηνωμένες Πολιτείες όμηρο ως προς τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Αν ψηφίσουν υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο εσωτερικό τους. Το Πακιστάν και η Γουινέα έχουν μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Το Μεξικό και η Χιλή αντέχουν να χαρακτηριστούν «δούλοι» των Ηνωμένων Πολιτειών (υπάρχει και ένα αμαρτωλό παρελθόν); Συν το γεγονός ότι η Αγκόλα, το Καμερούν και η Γουινέα θεωρητικά ανήκουν στην αφρικανική συμμαχία του «όχι».

Η Αμερική έχει αποδυθεί σε ένα διπλωματικό αγώνα δρόμου για τίς πιέσει και να τίς πείσει. Το βάρος έχει πέσει στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, όχι μόνο λόγω αρμοδιότητας, αλλά και γιατί οι «ιέρακες» τού χρεώνουν ότι έσυρε τον Μπους στο Συμβούλιο Ασφαλείας και άρα πρέπει να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Οι δύσπιστοι, που δεν υπολογίζουν και πολύ στη «γοητεία» των ΗΠΑ, λένε πως το ζήτημα είναι αποκλειστικά οικονομικό. Οι «έξι» προσπαθούν να αποσπάσουν όσο περισσότερα ανταλλάγματα μπορούν. Και οι ΗΠΑ είτε με απειλές κυρώσεων, είτε με υποσχέσεις για βοήθεια επιχειρούν να εξαγοράσουν τους «μικρούς».

Η κατάσταση είναι κωμικοτραγική. Τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας παραπονιούνται συνήθως ότι οι πέντε «μεγάλοι» παίρνουν μόνοι τους τις αποφάσεις. Τώρα, απολαμβάνουν την προσοχή που τους δίνεται. Πάνω από το «σώμα» του Ιράκ όλοι κάτι περιμένουν να επωφεληθούν, άλλος πριν και άλλος μετά τον προαναγγελθέντα πόλεμο.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή