Διαμάχη για έργα τέχνης επισκιάζει την επίσκεψη Μέρκελ στη Ρωσία

Ακυρώθηκε εκδήλωση εγκαινίων στην οποία θα μιλούσε η γερμανίδα καγκελάριος
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 17:42
UPD:17:45
REUTERS/ALEXANDER DEMIANCHUK

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ μιλά στο ετήσιο «Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης».

A- A A+

Μια νέα διαμάχη για γερμανικά έργα τέχνης τα οποία κατάσχεσε η Σοβιετική Ένωση σαν πολεμική αποζημίωση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απειλεί να επισκιάσει την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, στη Ρωσία.

Το πρόγραμμα της κ. Μέρκελ περιελάμβανε τα κοινά με τον ρώσο πρόεδρο εγκαίνια μιας έκθεσης έργων τέχνης στην Αγία Πετρούπολη, μετά από την παρουσία της σε οικονομικό φόρουμ στην πόλη.

Ωστόσο, η τελετή, η οποία προγραμματιζόταν για το βράδυ της Παρασκευής, ακυρώθηκε άμεσα, πιθανότατα λόγω αναφορών τις οποίες σκόπευε να κάνει στο λόγο της η καγκελάριος της Γερμανίας σε γερμανικές διεκδικήσεις και στην αντίδραση από ρωσικής πλευράς.

Η ακύρωση ανακοινώθηκε λίγο πριν η κ. Μέρκελ αναχωρήσει αεροπορικώς από το Βερολίνο για την Αγία Πετρούπολη, όπου θα απευθυνθεί στο ετήσιο «Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Οι δύο χώρες διαφωνούν ως προς το εάν γερμανικά έργα τέχνης τα οποία κατασχέθηκαν από τα σοβιετικά στρατεύματα τα οποία κατέλαβαν γερμανικό έδαφος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα έπρεπε να επιστραφούν στη Γερμανία.

Πρόκειται για χιλιάδες έργα τέχνης, κυρίως πίνακες και αγάλματα.

Μία γκαλερί του Βερολίνου έχασε συνολικά 441 πίνακες, μεταξύ αυτών σημαντικά έργα των Ρούμπενς και Καραβάτζο.

Νέα έκθεση του ρωσικού μουσείου Ερμιτάζ περιλαμβάνει έργα τα οποία παλαιότερα φιλοξενούνταν σε γερμανικά μουσεία.

Η ρωσική θέση, όπως έχει διατυπωθεί στο παρελθόν, είναι ότι τα συγκεκριμένα έργα έχουν πληρωθεί «με το αίμα των σοβιετικών στρατιωτών».

Μάλιστα, η ρωσική πλευρά σημειώνει ότι τα στρατεύματα του Ναπολέοντα το 19ο αιώνα κατέσχεσαν έργα τέχνης από ρωσικές συλλογές, τα οποία αργότερα κατέληξαν στο μουσείο του Λούβρου, ενώ και οι ναζιστικές δυνάμεις κατέστρεψαν πολλά έργα τέχνης κατά τη διάρκεια της εισβολής και κατοχής μέρους της ΕΣΣΔ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή