Κ. Μητσοτάκης : «Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε φύγει χθες»

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2003 11:33
UPD:11:44
A- A A+

Οξεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την κατάσταση στην οικονομία εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Κωσταντίνος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι «δεν λένε την αλήθεια στο λαό» και πως αποφεύγουν να λάβουν μέτρα, γιατί «μοναδική έγνοια τους είναι να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία».

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση «θα έπρεπε να είχε φύγει χθες», σημειώνοντας πως μετά την ολοκλήρωση της προεδρίας τον Ιούνιο θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε όμως ότι ο κ. Σημίτης δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, επιχειρώντας να εξαντλήσει τα περιθώρια μέχρι τον Μάιο του 2004, εκτός αν, όπως είπε, χάσει τον έλεγχο.

Ο πρώην πρωθυπορυγός ήταν ιδιαίτερα σκληρός και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ.Γκαργκάνας ωραιοποιεί στην έκθεσή του την κατάσταση και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα περιορισμού των δαπανών, ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της εργασίας και της ασφάλισης.

Είναι εμπαιγμός για τους εργαζόμενους, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, το ενιαίο μισθολόγιο και η κυβέρνηση πρέπει να το πάρει πίσω, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια στην οικονομία και είναι ανάγκη όλοι να σφίξουμε το ζωνάρι.

«Είχα στηρίξει τον κ. Σημίτη ελπίζοντας ότι θα προσφέρει, αλλά αυτή η κυβέρνηση είναι κακή και πρέπει να φύγει, γιατί το ΠΑΣΟΚ ξεψυχισμένο δεν μπορεί να γίνει καλύτερο», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Και διερωτήθηκε : «Πού ζουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας;».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει τα κατάλληλα στελέχη για να κυβερνήσει και πρόσθεσε πως ο κ.Καραμανλής «κάνει για πρωθυπουργός».

Ακόμη ανακοίνωσε ότι ο γιός του Κυριάκος θα πολιτευτεί στη Β' Αθηνών

«δικαιωματικά γιατί είναι καλό στέλεχος, έχει τα προσόντα, έχει όνομα και πρέπει να δοκιμαστεί».

Σε ό,τι αφορά στο δικό του πολιτικό μέλλον, ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, λέγοντας πως δεν έχει λάβει την οριστική του απόφαση και πρόσθεσε ότι προηγουμένως θα συννενοηθεί με τον Κώστα Καραμανλή.

Με ιδιαίτερη σκληρότητα επανέφερε το βέτο που έχει θέσει για ενδεχόμενη επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά :

«Ολοι να γυρίσουν πλην του Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για ζήτημα ηθικής τάξης. Το κόμμα δίνει αγώνα κατά της διαπλοκής και δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα είναι σημαιοφόρος αυτού του αγώνα ο άνθρωπος που έριξε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα».

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε ακόμη και το ενδεχόμενο να ζητήσει συγνώμη ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. λέγοντας ότι «πρέπει να πάψει να επιθυμεί να πολιτευτεί με τη Νέα Δημοκρατία. Να ψάξει αλλού. Ας πάει στο ΠΑΣΟΚ που δυο φορές το έφερε στην εξουσία. Μία φορά με την πτώση της κυβέρνησής μου και δεύτερη φορά στηρίζοντας με το ΠΑΣΟΚ τον ίδιο πρόεδρο Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει τις έρευνες για να χυθεί άπλετο φως αν η κυβέρνηση δεν τις ολοκληρώσει για όλες τις πτυχές του προβλήματος και επέμεινε ότι μόνο ένα τμήμα της «17 Νοέμβρη», το επιχειρησιακό, έχει συλληφθεί, επικαλούμενος δηλώσεις των κυρίων Σημίτη και Χρυσοχοϊδη, ενώ απέδωσε σε λαϊκίστικη αντιαμερικανική πολιτική τις επιθέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τον Αμερικανό πρεσβευτή, που έκανε ανάλογες δηλώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε τα περί πολιτικού κόστους που θα έχει η κυβέρνηση, αν προχωρήσει σε βάθος όλες τις υποθέσεις της τρομοκρατίας και στάθηκε ιδιαίτερα στις δηλώσεις Πέτσου στη δίκη για τη «17 Νοέμβρη», ότι δηλαδή επιχειρήθηκε η δολοφονία του για να μη γίνει το Ειδικό Δικαστήριο.

Για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό επέρριψε αποκλειστικά την ευθύνη στην Τουρκία και τον Ντενκτάς, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα είναι πλέον αποδυναμωμένη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα είναι πλέον, όπως είπε,ισχυρή.

Αν η Τουρκία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, θέλει να προχωρήσει στην Ευρώπη, θα πρέπει να λύσει το Κυπριακό, εκτιμώντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να οδηγήσει και σε επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Σε ό,τι αφορά στην ιρακινή κρίση, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι οι διαφορές μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ είναι μικρές και τεχνικές και πως μπορούν να γεφυρωθούν. Σημείωσε ότι σωστά οι Ευρωπαίοι ζητούν απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αν και τους επέκρινε, γιατί δεν είχαν πράξει το ίδιο για τις επιθέσεις κατά της Σερβίας, ενώ σημείωσε ότι σε αυτήν την υποθεση δεν μπορούν να ταπεινωθούν ουτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ευρώπη.

Υποστήριξε πάντως ότι η ελληνική προεδρία δεν παίζει κανένα ρόλο.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή