Γερμανία : 17 δισ. ευρώ για την αναθέρμανση της οικονομίας

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2003 12:40
A- A A+

Δέσμευση για δαπάνες ύψους 17 δισ. ευρώ σε έργα υποδομής και για μείωση των κοινωνικών παροχών, έλαβε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ενώπιον, του γερμανικού κοινοβουλίου σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στη δοκιμαζόμενη υπ' αριθμόν ένα οικονομία της ευρωζώνης.

Σε επτά δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθουν τα επιδοτούμενα δάνεια στους δήμους για έργα κοινής ωφελείας (διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων νοικοκυριών,) ενώ οκτώ εκατομμύρια ευρώ θα χορηγηθούν υπό μορφή επιδοτούμενων δανείων για δραστηριότητες στον κατασκευαστικό τομέα (ανακαίνιση κατοικιών).

Με το πρόγραμμα αυτό η γερμανική κυβέρνηση αναμένει «τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα», πρόσθεσε ο Σρέντερ.

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα ενισχύσει, ευθέως, δοκιμαζόμενους δήμους με το συνολικό ποσό των 1,8 δισ. ευρώ σε μετρητά.

Ο Σρέντερ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αυξήσει τον σχεδιαζόμενο για φέτος νέο δανεισμό της, ύψους 18,9 δισ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αναθέρμανσης της γερμανικής οικονομίας.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας προς τούτο αλλά επισήμανε ότι, λόγω της τρέχουσας εξασθένησης της οικονομίας, δεν υπάρχουν περιθώρια να κινηθεί προς τη σχεδιαζόμενη για το 2005 μείωση φόρων ώστε να τη συνδυάσει με τη μείωση φόρων που σχεδιάζεται για το 2004.

Ταυτόχρονα, στην ομιλία του στη Μπούντεσταγκ, ο Γερμανός καγγελάριος δήλωσε ότι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο άνεργος πολίτης θα δικαιούται χορήγηση επιδόματος ανεργίας θα συντομευθεί από 32 μήνες σε 12 μήνες, καθώς και ότι θα μειώσει τις κοινωνικές παροχές στους μακροχρόνια άνεργους.

Παράλληλα, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ τάχθηκε υπέρ μιας χαλάρωσης της ιδιαίτερα «δύσκαμπτης» ανάγνωσης των κοινωνικών κριτηρίων όσον αφορά τις απολύσεις.

Η ομιλία του Γερμανού καγκελάριου έρχεται τη στιγμή που ο αριθμός των ανέργων στην υπ' αριθμόν ένα αγορά εργασίας της ευρωζώνης ήλθε πιο κοντά στο όριο των 5 εκατομμυρίων, καθώς το Φεβουάριο ανήλθε σε 4,7 εκατομμύρια.

Εκτιμάται ότι πέραν της αντίθεσης των εργατικών συνδικάτων ο Σρέντερ ενδέχεται να αντμετωπίσει και εναντίωση προερχόμενη από τους κόλπους του κόμματος του καθώς τα τρία τέταρτα του SPD ανήκουν στην ομοσπονδία εργατικών ενώσεων DGB.

Δημοσκόπηση του ιστιτούτου Forsa έδειξε ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των Γερμανών εκτιμά ότι ο Σρέντερ θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να δώσει ώθηση στη γερμανική οικονομία ενώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Polis, τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι τα εργατικά συνδικάτα ευθύνονται για τα δεινά της οικονομίας καθώς εμπόδισαν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή