Με νομοθετική ρύθμιση θα προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη χωροθέτηση των νέων Χώρων Υγιεινομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ), στην Ανατολική Αττική, καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου υπάρχουν προβλήματα και διαφωνίες δημάρχων, ανακοίνωσε το πρωΐ η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου.
«Εχουν εξαντληθεί τα όρια και άμεσα προχωρούμε σε νομοθετική ρύθμιση για τους ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική. Το ίδιο θα γίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου υπάρχουν προβλήματα. Θέλουμε τη συναίνεση και τη συμφωνία, αλλά θα πρέπει να υπάρξει χρονικό όριο. Δεν είναι δυνατόν η χώρα να διασύρεται διεθνώς», τόνισε με έμφαση η κυρία Παπανδρέου, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αθήνα και τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων φορέων που ασχολούνται με τα θέματα αυτά.
Η κ. Παπανδρέου αναφερόμενη στο πρόβλημα που έχει προκληθεί με την κατολίσθηση στον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων και γενικότερα το πρόβλημα της Αττικής με την άρνηση δημάρχων διαφόρων περιοχών να δημιουργηθούν ΧΥΤΑ στα όρια των δήμων τους, μίλησε για λογική παραλόγου και πρόσθεσε «θα προχωρήσουμε άμεσα».
«Θα αναλάβουμε εμείς το πολιτικό κόστος ως ΥΠΕΧΩΔΕ, παρ'ότι αυτή είναι υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ελπίζουμε να έχουμε και τη συμπαράσταση των εργαζομένων στους δήμους. Δεν έχουμε περιθώρια αναμονής. Η συναίνεση είναι καλή, αλλά θα πρέπει κάποτε να παίρνονται αποφάσεις. Περιμέναμε για το θέμα αυτό πολλά χρόνια».
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των περιοχών που προκρίνονται από τις επιστημονικές μελέτες για τη χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ στην Αττική, είναι η Κερατέα, η περιοχή Τρύπες στο Πολυδέντρι, το Λατομείο Κυριακού στο Κορωπί και το Λατομείο Μουσαμάς στην Ελευσίνα.
Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην ομιλία της στην ίδια ημερίδα είπε μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να βάλουμε μία τάξη στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, γιατί όλοι μιλάμε για την προστασία του αλλά όλοι το επιβαρύνουμε.
«Στόχος μας είναι, πρόσθεσε, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που αφορά την υγεία των πολιτών. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας παράγει 4.400.000 τόνους ετησίως στερεά απόβλητα και χρειάζεται να βρούμε τον τρόπο εναπόθεσης και διαχείρισής τους. «Είμαστε άλλωστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε αυτό και από την Κοινοτική Νομοθεσία και να προσαρμοστούμε».
Ακόμη η υπουργός ανέφερε ότι μόνο το 55% των απορριμμάτων πάει σε οργανωμένους χώρους ταφής, ενώ το υπόλοιπο πάει σε διάφορες κατευθύνσεις που όλοι γνωρίζουμε.
«Στόχος μας είναι έως το 2007 να εξαφανιστούν όλες οι παράνομες χωματερές και σε αυτό έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι ενώ σε άλλες αρμοδιότητες τα έχουν καταφέρει σημαντικά, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν έχουν δείξει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος».
Επίσης έπλεξε το εγκώμιο στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας που έχει βρει ένα συνολικό τρόπο σε περιφερειακό επίπεδο διαχείρισης των απορριμμάτων, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί το θετικό παράδειγμα για όλους.
Ακόμη η κ. Παπανδρέου είπε ότι έχουμε υποχρέωση να εντάξουμε και τα ιδιωτικά κεφάλαια στη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, διότι έχουν μεγαλύτερη τεχνογνωσία απο τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ανακοίνωσε δε ότι το υπουργείο προχωρά άμεσα στον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας.
Αναφερόμενη τέλος στην ανακύκλωση είπε ότι μόνο το 33% των υλικών συσκευασίας ανακυκλώνεται, ενώ άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν πετύχει ποσοστά πάνω απο 50%. Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι μέχρι το τέλος του 2005 η χώρα μας να έχει πιάσει αυτά τα ποσοστά.
Καταλήγοντας η κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι καταρτίζεται Προεδρικό Διάταγμα, που προβλέπει τη συγκρότηση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2006 στον τομέα της ανακύκλωσης θα έχουν δημιουργηθεί 2000 θέσεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης
Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη συστηματικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων για τη χώρα, καλώντας τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στο θέμα αυτό και να συνεργαστούν σε επίπεδο περιφέρειας.
Το θέμα της υγείας των πολιτών, τόνισε, είναι δημόσια υπόθεση και αφορά και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και την περιφέρεια και το κράτος συνολικά.
Ακόμη ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι ο εθνικός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να ολοκληρωθεί ταχύτατα. Να προχωρήσει η χωροθέτηση των ΧΥΤΑ σε περιφερειακό επίπεδο. Επίσης να αξιοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην διαχείριση των οργανικών αποβλήτων και την ανακύκλωση.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ανέφερε ότι η ελληνική βιομηχανία έχει απεγκλωβιστεί εδώ και καιρό απο το δίλημμα ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος και δουλεύει με τις αρχές της ανάπτυξης μέσα σε μία σωστά σχεδιασμένη αρχή για την προστασία του περιβάλλοντος.
Μιλώντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος, τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία σε σχέση με την ανακύκλωση και να μην βάζουμε μπροστά μόνο το οικονομικό όφελος. Είπε επίσης ότι πρέπει να είμαστε λιγότερο κουμπωμένοι μπροστά στις σύγχρονες τεχνολογίες που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων στερεών και υγρών αποβλήτων.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων