Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος

Ομιλία του Αλ. Τσίπρα σε διεθνές συνέδριο στα Καλύβια
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 19:31
UPD:19:36
MOTION TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Τις θεσμικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση και τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο διεθνές συνέδριο με θέμα: «Καταπολεμώντας τις Πολιτικές Λιτότητας μέσα από την ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος από τα κάτω» στα Καλύβια.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση επεξεργάζεται:

  • Την αύξηση της συμμετοχής των νέων, των γυναικών και των μεταναστών στο συνδικαλιστικό κίνημα
  • Την ένταξη των επισφαλών εργαζόμενων και ανέργων στα συνδικάτα με την έκδοση κάρτας μέλους ισόβιας διάρκειας σε όσους το επιθυμούν
  • Την αύξηση της εργατικής συμμετοχής στη διοίκηση οργανισμών και επιχειρήσεων δημοσίου οφέλους
  • Τη μείωση της πολυδιάσπασης και του οργανωτικού κατακερματισμού του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος
  • Τη βελτίωση του συστήματος εκλογής αντιπροσώπων στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα εργατικής εκπροσώπησης
  • Την εφαρμογή προγραμμάτων πολιτικής εκπαίδευσης συνδικαλιστικών στελεχών, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και ακαδημαϊκών από το εξωτερικό
  • Την κάλυψη κενών εκπροσώπησης ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων που βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη μεταξύ μισθωτής εργασίας και άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος ή των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν ισχύει κλαδική/ επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας ή η υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης συνοδεύτηκε από βλαπτική μεταβολή της εργασιακής σχέσης, καθώς και των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας.
  • Την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς των εργατικών ενώσεων από την ύπαρξη ειδικής επιτροπής λογιστικού ελέγχου κατά το πρότυπο άλλων χωρών και την υποχρεωτική δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών πεπραγμένων των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων εργατικών ενώσεων της χώρας
  • Την καθιέρωση ετήσιας έρευνας για τις εργασιακές σχέσεις κατά το πρότυπο της Workplace Employment Relations Study στη Βρετανία και την καθιέρωση παρατηρητηρίου επιχειρήσεων που εφαρμόζουν αντεργατικές πρακτικές
  • Την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με στόχο την πιο άμεση ανταπόκριση του στις καταγγελίες για φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας
  • Την υποχρέωση ανανέωσης της συνδικαλιστικής προεδρικής θητείας σε μικρότερα χρονικά διαστήματα
  • Την ενίσχυση της δικτύωσης του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, είναι απαραίτητο το συνδικαλιστικό κίνημα να λειτουργεί ως κοινωνικό κίνημα ανατροπής των πολιτικών υποβάθμισης της εργασίας από τις εκάστοτε κρατικές και εργοδοτικές πολιτικές.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μας κυβερνούν οι ανόητοι που νομίζουν ότι θα μπορούν να κρυφτούν πίσω από ερμηνείες νόμων και από αποφάσεις ΣτΕ».

Η κυβέρνηση Σαμαρά, σημείωσε, έχει παρανομήσει δύο και τρεις φορές. Η πρώτη της παρανομία, εξήγησε, είναι αυτή της παραβίασης του Συντάγματος, της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ότι δηλαδή αποφάσισε το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεν υπογράφεται από όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Η δεύτερη παρανομία σχετίζεται με την ουσία της απόφασης του ΣτΕ σε ό,τι αφορά στο σκέλος που υποχρεώνει την κυβέρνηση Σαμαρά να επαναλειτουργήσει, να επανεκπέμψει  το δημόσιο σήμα.

Η τρίτη παρανομία, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, είναι οι δικαιολογίες που βρίσκει η κυβέρνηση για να μην έρθει στη Βουλή για συζήτηση η  πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ακυρωθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Τον κ. Σαμαρά ποιος θα τον επιστρατεύσει στην πραγματικότητα; Ποιος θα τον επαναφέρει στην τάξη;  Ποιος θα του δώσει το χαρτί της επιστράτευσης; Ο λαός μας θα του το δώσει, αλλά θα είναι χαρτί αποστράτευσης και όχι επιστράτευσης. Και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή