Ερώτηση Κρ. Αρσένη στην Κομισιόν για την ΕΡΤ και την απόφαση του ΣτΕ

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 14:53
UPD:15:00

Ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.

A- A A+

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με την ΕΡΤ απηύθυνε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.

«Η κυβέρνηση που έστειλε τα ΜΑΤ για να ρίξουν το σήμα της ΕΡΤ 45 λεπτά πριν την εξαγγελθείσα ώρα, καθυστερεί ήδη 36 ώρες την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ», τονίζει ο κ. Αρσένης.

Σημειώνει ακόμη ότι «είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση, δικαστήρια, νόμοι και θεσμοί έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα και λαμβάνονται υπόψη μόνο όταν βολεύει».

«Αν όμως η κυβέρνηση νιώθει ότι μπορεί να προσβάλει ανεξέλεγκτα τη δημοκρατία, ξεχνάει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλει να σέβεται τις αρχές της δημοκρατίας», καταλήγει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση που εξέδωσε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου εξετάζοντας προσφυγή εναντίον της κοινής υπουργικής απόφασης για το κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, ανέστειλε την εφαρμογή της κρινόμενης υπουργικής απόφασης και διέταξε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ ορίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα.

Ωστόσο, παρά την εξέλιξη αυτή, η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τη δικαστική απόφαση χωρίς να έχει λάβει κανένα μέτρο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Με βάση τα ανωτέρω και δεδομένου ότι ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων είναι από τα βασικότερα στοιχεία της δημοκρατικής λειτουργίας των κρατών μελών, ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι σύμφωνη με τις κοινές συνταγματικές παραδόσεις και τις γενικές αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου η μη τήρηση από την ελληνική κυβέρνηση της δικαστικής απόφασης που προβλέπει την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ;
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή