Το Ισραήλ συμφωνεί, η Παλαιστινιακή Αρχή ζητάει διευκρινίσεις

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2003 19:03
UPD:19:08
A- A A+

Η ισραηλινή κυβέρνηση συμφωνεί με το αίτημα του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για τον διορισμό ενός νέου παλαιστίνιου πρωθυπουργού με πραγματικές εξουσίες, το οποίο έθεσε ως προϋπόθεση για την παράδοση του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή.

«Συμμεριζόμαστε το όραμα Μπους. Μόλις ένας παλαιστίνιος πρωθυπουργός αρχίσει να αγωνίζεται για να σταματήσει την τρομοκρατία, τότε το Ισραήλ θα είναι πρόθυμο να αρχίσει να συζητεί μια λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιόνι Πελέντ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε την υλοποίηση ενός πραγματικού οδικού χάρτη για τη ρύθμιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ο κύριος παλαιστίνιος διαπραγματευτής και μέλος του υπουργικού συμβουλίου Σάεμπ Ερεκάτ ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο να διευκρινίσει αν ο οδικός χάρτης, θα παραδοθεί για εφαρμογή ή μόνον για περαιτέρω συζήτηση. «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εισαχθεί με έναν μηχανισμό για άμεση εφαρμογή», σημείωσε ο Ερεκάτ, προσθέτοντας ότι ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός θα έχει εξουσία και θα είναι αξιόπιστος.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ δήλωσε, λίγο μετά την ομιλία Μπους, ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί για την εξεύρεση μιας ειρηνικής διευθέτησης της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης έως το 2005.

Ο κ. Μπλερ χαρακτήρισε την προσεχή δημοσιοποίηση του οδικού χάρτη «μεγάλο βήμα μπροστά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή