«Αγκάθι» το μεταβατικό σχήμα

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 06:51
UPD:11:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου.

A- A A+

Νέα συνάντηση θα έχουν στις 6 το απόγευμα οι κυβερνητικοί εταίροι σε μια ύστατη προσπάθεια να  βρεθεί κοινός τόπος για το θέμα της ΕΡΤ, με αιχμή το μεταβατικό σχήμα και την επαναλειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα μετά και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την οποία έχουν διατυπωθεί διαφορετικές ερμηνείες.

Για την ίδια ώρα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, ενώ και στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται συγκέντρωση έξω από το κτήριο της ΕΤ3.

Το κλίμα εντός της τρικομματικής κυβέρνησης παραμένει τεταμένο με ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά να αντιδρούν στα σενάρια που φαίνεται να επεξεργάζεται το Μαξίμου για τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση και αναμένεται να παρουσιάσει στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο σχήμα θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών (θα δημιουργηθεί αρμόδια διεύθυνση) και θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται πως αν το επιθυμούν οι δύο εταίροι, μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα- ο οποίος θα εποπτεύει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για να λειτουργήσει η μεταβατική δημόσια τηλεόραση, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας. Υπολογίζεται ότι περίπου 30 άτομα θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα με τρία δελτία ειδήσεων. Όλα τα κανάλια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα.

Απορρίπτουν τα σενάρια ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Οι πληροφορίες για το μεταβατικό σχήμα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ, ενισχύοντας την ένταση εν όψει της σημερινής συνάντησης. Οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι ζητούν να επαναλειτουρηήσει άμεσα η δημόσια ραδιοτηλεόραση και με τους ίδιους εργαζόμενους.

Απαντώντας στις διαρροές για τα σενάρια που επεξεργάζεται το Μαξίμου το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής  σταθερότητας», καθώς και για αναζήτηση «κουτοπόνηρων και παράνομων τρόπων» ώστε να φανεί πως υπάρχει συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση.

«Όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια  δήθεν "συμμόρφωσης" στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση  επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής  σταθερότητας», σχολίασε το γραφείο Τύπου του Κινήματος.

«Κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης  στην διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Όποιος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη», καταλήγει η σκληρή ανακοίνωση της Ιπποκράτους.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ επισημαίνεται η καθυστέρηση της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης και ζητείται να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ. Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική και παράνομη πράξη» το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται η προσωρινή διαταγή.

Προειδοποίησε ακόμη πως «θα είναι πολύ κακό σήμα αν πάμε στη σύσκεψη με την οθόνη να έχει "μαύρο"» και τόνισε: «Ο κ. Σαμαράς που δημιούργησε αυτήν την κατάσταση είναι ο μόνος που μπορεί να τη διορθώσει παίρνοντας πίσω το λάθος που έκανε την περασμένη Δευτέρα. Αλλιώς θα είναι υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία έχει έρθει η χώρα και για την πολιτική αστάθεια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή