Τιμή στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη και του Γ. Τσαρουχά απένειμε η Βουλή

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 19:28
UPD:19:37
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στιγμιότυπο από την τιμητική εκδήλωση στη μνήμη των πρώην βουλευτών της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργου Τσαρουχά στη Βουλή.

A- A A+

Τιμή στη μνήμη των πρώην βουλευτών της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργου Τσαρουχά απένειμε η Βουλή. Παρόντες ήταν ο γιος του Γρ. Λαμπράκη και η οικογένεια του Γ. Τσαρουχά. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης εγκαινίασε έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τίτλο «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη» (στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, στην Λ. Αμαλίας 14).

«Σήμερα διδασκόμενοι από το ήθος και το παράδειγμά τους έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία και την ομαλότητα», είπε ο εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για δύο ανθρώπους – σύμβολα, για δύο Βουλευτές «που τίμησαν τη Βουλή με τη ζωή τους, τη δράση τους και το θάνατό τους. Δύο βουλευτές που πέθαναν μαχόμενοι για τα ιδανικά τους και την δημοκρατία». «Με τον τρόπο που έζησαν και τον τρόπο που πέθαναν απέδειξαν τον πατριωτισμό και την προσήλωσή τους στις αξίες της Αριστεράς», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και αναφερόμενος στο φασιστικό φαινόμενο ζήτησε «να θυμόμαστε ότι η δημοκρατία δεν είναι μία κατάσταση όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει, μία μίζερη και βαρετή διαδικασία, δεν είναι αδυναμία, και δεν είναι δεδομένη».

YOUTUBE/902PORTAL

Η ομιλία της προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η οποία περιέγραψε τις συνθήκες της περιόδου κατά την οποία χτυπήθηκαν και δολοφονήθηκαν οι δύο Βουλευτές. Σημείωσε ότι «είχαν ξεπεράσει το φόβο του θανάτου», ενώ εμμέσως σχολίασε και τις αναφορές στη δημοκρατία που έκανε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας: «σήμερα ο όρος δημοκρατία έχει ταξικό χαρακτήρα. Τα γενικά και αφηρημένα παλεύουμε για δημοκρατία μπορούν να ενώνουν όλους, αλλά παράλληλα χαράσσουν και διαχωριστικές γραμμές».

«Δεν αρκούν τα λόγια. Προσωπικά απολογούμαι και στους δύο, ότι δεν έκανα ότι έπρεπε για να μην έρθουμε στη σημερινή κατάσταση και να χρειαζόμαστε και σήμερα να κάνουμε αγώνα για την εδραίωση της δημοκρατίας», τόνισε ο Μ. Γλέζος, που ήταν συναγωνιστής και των δύο. Μάλιστα θυμήθηκε ότι βρέθηκε κοντά στον Λαμπράκη την ώρα που ξεψυχούσε. «Ο προθανάτιος ρόγχος δεν τον κατέβαλε. Ήταν σαν να ήταν όρθιος. Δεν μπορώ να ξεχάσω τον Τσαρουχά που ήταν σε άλλο θάλαμο και την προσπάθεια του λαού για την δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ Σ. Βούλτεψη αναφέρθηκε «στις κραυγές που ακούγονται» και έδωσε, όπως είπε, μία απάντηση: «εκείνο το μαγιάτικο βράδυ του 1963 ο Λαμπράκης είχε ολοκληρώσει την ομιλία του με την φράση «μακάριοι οι ειρηνοποιοί»».

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε εμμέσως στη Χρυσή Αυγή μιλώντας για θιασώτες της θανατικής ποινής και της ευγονικής, ενώ τόνισε η δημοκρατία απειλείται «ως ένα βαθμό και από αδικαιολόγητες εκφράσεις της αλαζονείας της εξουσίας, είτε είναι εξουσία κυβερνητική είτε εξουσία πολιτική».

«Ο αγώνας τους μας εμπνέει και μας καθοδηγεί στην πάλη μας για την στήριξη της δημοκρατίας και εναντίον του μνημονίου», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριάς. «Οι αγώνες για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, πατρίδα και πανανθρώπινα ιδανικά θέλουν αρετή και τόλμη», επεσήμανε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ η Ασ. Ξηροτύρη.

Από την συνεδρίαση απουσίασε επιδεικτικά η Χρυσή Αυγή, κάνοντας τον Μ. Γλέζο να σχολιάσει: «Αυτοί που λείπουν δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή