Ομαλή χαρακτηρίζεται η μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 16:22
UPD:16:45
EPA/ROLEX DELA PENA

(Φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη, μετά τα 5,9 Ρίχτερ το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, που εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

«Δεν μας ανησυχεί το φαινόμενο» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως επισήμανε, η εστία του σεισμού σημειώθηκε σε περιοχή ιδιαιτέρως σεισμογενή, που βρίσκεται επάνω στη σύγκλιση των τεκτονικών πλακών, και διαθέτει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου σεισμού.

Το μέγεθος των 5,9 Ρίχτερ, όπως είπε ο κ. Καραστάθης, ήταν αξιόλογο, έτσι ώστε ο σεισμός να γίνει αισθητός σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Δεν ήταν κοντά στο νησί, αλλά σε απόσταση 100 χιλ. από πλησιέστερα αστικά κέντρα, όπως η Ιεράπετρα και το Τυμπάκι.

Σε ό,τι αφορά τις δύο εντονότερες δονήσεις, ο κ. Καραστάθης σημειώνει ότι είχαν την ίδια εστία και ότι η δεύτερη ήταν κλασικός μετασεισμός, μεγέθους 5,6 Ρίχτερ έναντι του πρώτου (5,9). Επίσης, οι ενδιάμεσοι μετασεισμοί ήταν αρκετοί, εκ των οποίων οι δέκα άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, κατέληξε, ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι πλούσια, και σε πλήθος σεισμών και σε μεγέθη, και δείχνει ότι εξελίσσεται ομαλά έως στιγμής. Έχει φθίνουσα πορεία, καθώς και τα χαρακτηριστικά της εκτόνωσης της σεισμικής ενέργειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή