Δίκη «17Ν» : Απερρίφθησαν οι ενστάσεις για ακυρότητα προδικασίας

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2003 11:37
A- A A+

Την απόρριψη των ενστάσεων των κατηγορουμένων που αφορούν θέματα ακυρότητας της προδικασίας, ζήτησε ο εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κ. Χρήστος Λάμπρου.

Ο κ. Λάμπρου τόνισε στην αγόρευσή του ότι τόσο οι απολογίες όσο και οι πραγματογνωμοσύνες αναφορικά με την ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων των κατηγορουμένων και οι γραφολογικές εξετάσεις έγιναν κατά απολύτως νόμιμο τρόπο.

«Δεν πάσχουν οι εκθέσεις από ακυρότητα ούτε τίθεται θέμα ψυχολογικών πιέσεων και άλλων ποινών. Οι δικαστικές αρχές τήρησαν ευλαβικά όλους τους τύπους», ανέφερε ο εισαγγελέας κ. Λάμπρου, ο οποίος υποστήριξε ότι πολλοί κατηγορούμενοι ομολόγησαν γιατί έκριναν ότι τους συνέφεραν οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου Περί Οργανωμένου Εγκλήματος.

Ειδικότερα, για τον Σάββα Ξηρό, που έθεσε πρώτος ζήτημα πίεσης και βασανιστηρίων που υπέστη στον Ευαγγελισμό για να ομολογήσει, ο εισαγγελέας είπε :

«Ο Σάββας Ξηρός μετά την έκρηξη στον Πειραιά βρέθηκε ένα βήμα προ του θανάτου. Εχει πατέρα ιερέα που ανήκει στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ανένηψε το παιδί του παπά, έπαψε να λειτουργεί ο Σάββας Ξηρός ως μέλος της 17 Νοέμβρη. Συνετέλεσαν και οι προσευχές και ο Σάββας Ξηρός μετενόησε και αισθάνθηκε την ανάγκη να εξομολογηθεί. Εφοβείτο τη δικαία κρίση του Θεού. Ο ίδιος ζήτησε να καταθέσει. Φοβάται, δεν θέλει να πάει στον άλλο κόσμο με την ψυχή του βαριά... Ποιά φάρμακα, ποιά ματζούνια και ακτίνες; Αποτελεί συκοφαντία και αχαριστία. Ο Σάββας Ξηρός είναι τυχερός διότι παρά την εγκληματική δραστηριότητά του βρέθηκε στα χέρια της Ελληνικής Δημοκρατίας και επεριποιήθη από γιατρούς. Χάρις στους γιατρούς του Ευαγγελισμού λέει αυτά που λέει.... Ο Σάββας Ξηρός εξομολόγηση έκανε».

Το σημείο αυτό της αγόρευσης του κ. Λάμπρου προκάλεσε τη διαμαρτυρία του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος σχολίασε με τους Σάββα Ξηρό και Αγγελική Σωτηροπούλου : «Αυτός ξέρει από ανανήψεις».

Ο εισαγγελέας φανερά ενοχλημένος απευθυνόμενος στον πρόεδρο είπε ότι ο κατηγορούμενος δεν νομιμοποιείται να ομιλεί.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Βασίλης Μαρκής συμφώνησε με το συνάδελφό του για την απόρριψη των ενστάσεων με σκεπτικό ότι οι ομολογίες των κατηγορουμένων αποτελούν νόμιμα μέρος του αποδεικτικού υλικού και πρέπει να ληφθούν υπόψη μαζί με τα υπόλοιπα αποδεικτικά μέσα.

Νωρίτερα, θέμα ακυρότητας έθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των Βασίλη Τζωρτζάτου, Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Διονύση Γεωργιάδη, Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Καρατσώλη, Παύλου Σερίφη και Νίκου Παπαναστασίου. Οι συνήγοροι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και της Αγγελικής Σωτηροπούλου ζήτησαν την αφαίρεση από τη δικογραφία ως άκυρων των αποτελεσμάτων δακτυλοσκοπικών και γραφολογικών εξετάσεων.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις συνηγόρων πολιτικης αγωγής. Στην αγόρευσή του ο πληρεξούσιος συνήγορος των οικογενειών Αθανασιάδη, Αγγελόπουλου και Βαρδινογιάννη, κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ζήτησε από το δικαστήριο να καλέσει σε κατάθεση τον αρχηγό της ΕΛΑΣ κ. Φώτη Νασιάκο ή ανώτερους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, το διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, Χαράλαμπο Ρούσσο, τη διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του Ευαγγελισμού κ. Θεοδωροπούλου καθώς και ψυχίατρο του νοσοκομείου «Αιγινήτειου».

Επίσης ζήτησε να κληθούν σε κατάθεση οι τρεις γραφολόγοι-πραγματογνώμονες, οι οποίοι ταύτισαν τον γραφικό χαρακτήρα του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου με χειρόγραφες σημειώσεις που εντοπίστηκαν στην προκήρυξη μετά τη δολοφονία του εφοπλιστή Κωστή Περατικού.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή