Μετά το απόγευμα η απόφαση για απομάκρυνση των επιθεωρητών από το Ιράκ

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2003 13:13
A- A A+

Οι επιθεωρητές αφοπλισμού του ΟΗΕ στο Ιράκ δεν θα λάβουν εντολή αποχώρησης πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα αρχίσει στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος στο Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε πηγή του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών του συνέστησε να αποσύρει όλους τους επιθεωρητές της IAEA από το Ιράκ.

Καθώς η απειλή του πολέμου πλησιάζει, η Γερμανία έκλεισε μέχρι νεωτέρας την πρεσβεία της στη Βαγδάτη, η Ρωσία συνέστησε στους Ρώσους πολίτες να εγκαταλείψουν το Ιράκ και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή για την απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού από τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στο Κουβέϊτ, το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και τη Δαμασκό.

«Αργά χθες τη νύκτα η κυβέρνηση των ΗΠΑ μου συνέστησε να απομακρύνω τους επιθεωρητές μας από τη Βαγδάτη. Αντίστοιχη σύσταση έγινε στην UNMOVIC», αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του διευθυντή της IAEA, ο οποίος διευκρινίζει ότι ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

«Υπό το φως της επιδείνωσης της κατάστασης περί το Ιράκ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Ρώσους πολίτες να εγκαταλείψουν το Ιράκ και να αποφύγουν τα ταξίδια την περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναγνώσθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γιακοβένκο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε επίσης στους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύσουν στο Κουβέϊτ, το Ισραήλ και τη Συρία και προειδοποίησε για τον κίνδυνο το Ιράκ ή τρομοκρατικές οργανώσεις να κάνουν χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων όταν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή