ΗΠΑ – Κούβα: Νέες συνομιλίες για απευθείας ταχυδρομική σύνδεση

Έχει διακοπεί από το 1963
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 16:55
UPD:17:06
EPA/ERIK S. LESSER

Η απευθείας ταχυδρομική σύνδεση των δύο χωρών διακόπηκε το 1963, μολονότι οι επαφές πραγματοποιούνται μέσω τρίτων χωρών.

A- A A+

Για συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας για την θεσμοθέτηση απευθείας ταχυδρομικών αποστολών μεταξύ των δύο χωρών έκανε λόγο, μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press, αμερικανός αξιωματούχος.

Οι τελευταίες σχετικές συνομιλίες είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο.

Αμερικανοί και κουβανοί διπλωμάτες, μαζί με εκπροσώπους των ταχυδρομικών υπηρεσιών των δύο χωρών θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον την Τρίτη και την Τετάρτη για συνομιλίες τεχνικού χαρακτήρα ώστε να λήξει η 50χρονη κατάργηση της απευθείας ταχυδρομικής σύνδεσης των ΗΠΑ με τον μικρό νησιωτικό γείτονά τους.

Οι αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές θα ενημερώνονταν για την ατζέντα των συνομιλιών εντός της Δευτέρας.

Η συνέχιση των συνομιλιών δεν σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα έναντι της Κούβας, σημείωσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι διεξάγονται στο πλαίσιο της Cuba Democracy Act του 1992, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ διευκολύνουν την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών από, προς και στο εσωτερικό της Κούβας.

Η απευθείας ταχυδρομική σύνδεση των δύο χωρών διακόπηκε το 1963, μολονότι οι επαφές πραγματοποιούνται μέσω τρίτων χωρών.

Οι συνομιλίες για την ταχυδρομική σύνδεση και το μεταναστευτικό ζήτημα είχαν διακοπεί, λόγω αιτήματος της Ουάσιγκτον προς την Αβάνα να απελευθερώσει τον αμερικανό υπεργολάβο Άλαν Γκρος.

Ο κ. Γκρος είχε συλληφθεί σε κουβανικό έδαφος το Δεκέμβριο του 2009, ενώ εργαζόταν για πρόγραμμα της οργάνωσης USAID για την προαγωγή της δημοκρατίας και εκτίει ποινή 15 χρόνων, καθώς καταδικάστηκε για παράνομη εισαγωγή εξοπλισμού επικοινωνίας στην Κούβα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή