Ροχανί: Έτοιμο το Ιράν για μεγαλύτερη «διαφάνεια» στο πυρηνικό του πρόγραμμα

Βελτίωση των σχέσεων με τη διεθνή κοινότητα δήλωσε ότι επιθυμεί ο νεός πρόεδρος του Ιράν
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 16:08
UPD:21:36
EPA/RAED QUTENA

Ο Χασάν Ροχανί, νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν (φωτ. αρχείου)

A- A A+

Για ετοιμότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν να επιδείξει μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα έκανε λόγο, τη Δευτέρα, ο νεοεκλεγείς ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Τεχεράνη δεν προτίθεται να παραιτηθεί του δικαιώματός της στον εμπλουτισμό ουρανίου.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

«Τα πυρηνικά μας προγράμματα είναι πλήρως διαφανή. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι να δείξουμε μεγαλύτερη διαφάνεια και να κάνουμε πιο κατανοητό στον υπόλοιπο κόσμο ότι τα βήματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν βρίσκονται απολύτως ενταγμένα στα διεθνή παραδεκτά πλαίσια», σημείωσε ο κ. Ροχανί.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ο διάδοχος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο προεδρικό θώκο μίλησε ακόμη για μια νέα ευκαιρία να χτισθούν φιλικές σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του υπόλοιπου πλανήτη.

«Ελπίζω όλες οι χώρες να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη ευκαιρία», δήλωσε κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την εκλογή του, την περασμένη Παρασκευή.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ιράν: Επεισόδιο με τους δημοσιογράφους μετά τη συνέντευξη Ροχανί

Η πρώτη επαφή με τους εκπροσώπους τους τύπου κυλούσε ομαλά για το νέο ηγέτη του Ιράν. Μέχρι του σημείου που ολοκληρώθηκε η εγγραφή και τότε κάποιοι από τους δημοσιογράφους άρχισαν να διαμαρτύρονται ότι ήθελαν να θέσουν κι άλλες ερωτήσεις. Ένας εξ αυτών φώναζε μάλιστα δυνατά «μην ξεχνάς τον Μουσαβί» αναφερόμενος στους πολιτικούς κρατουμένους. Εισέπραξε ένα παρατεταμένο χαμόγελο από την πλευρά του Χασάν Ροχανί ως απάντηση.

Ο κ. Ροχανί έκανε ακόμη λόγο για «μετριοπάθεια» από πλευράς Ιράν σαν μέσο για μια εποικοδομητική αλληλεπίδραση με τη διεθνή κοινότητα.

REUTERS
Άστον: Να χτισθεί εμπιστοσύνη για τα πυρηνικά

Η επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, τόνισε τη Δευτέρα ότι θα συνεχίσει να προτρέπει το Ιράν να οικοδομήσει μέτρα εμπιστοσύνης με την ΕΕ σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Τώρα θα περιμένουμε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε το Ιράν να εργαστεί από κοινού με την ευρωπαϊκή κοινότητα ώστε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά τη φύση του πυρηνικού προγράμματος», δήλωσε συγκεκριμένα η κ. Άστον, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Βαγδάτη.

Νετανιάχου: Δεν αλλάζουν οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν

Την δυσαρέσκεια του ιρανικού λαού για το καθεστώς της Τεχεράνης δείχνει το αποτέλεσμα των ιρανικών προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θεωρεί πιθανό να επηρεαστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

«Το αποτέλεσμα των ιρανικών εκλογών αποτυπώνει καθαρά τη δυσαρέσκεια του ιρανικού λαού για το καθεστώς της χώρας του, ωστόσο δυστυχώς ο λαός αυτός δεν έχει την εξουσία να αλλάξει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή